Hoppa till huvudinnehållet

MSG arrangerade skyttetävling

Publicerad:
Roger Strandh till vänster och Philip Hillqvist till höger deltog i helgens tävling på hemmaplan.
Roger Strandh till vänster och Philip Hillqvist till höger deltog i helgens tävling på hemmaplan. Foto: Anna Fröjd

Mariestads skyttegille anordnade i helgen en av landets få skyttetävlingar som har kunnat genomföras i år.

Tävlingen lockade 23 skyttar från hela Mellansverige.

– Vi kände att vi ville få hit folk att tävla mot, säger Roger Strandh i Mariestads skyttegille.

En efter en har olika skyttetävlingar runt om i Sverige ställts in på grund av corona. Förra söndagen ställde Mariestads skyttegille in SM som klubben skulle arrangerat i augusti.

– När vi ställde in SM gick luften ur skytte-Sverige. Det fanns inte någonting kvar att satsa för. Då kände jag att vi fick försöka att hitta på någon form av tävling, säger Roger Strandh.

Helt inställt blir dock inte SM i augusti.

– Man skjuter på sin egen hemmabana så får man skicka in resultatet till oss. Det blir ett inofficiellt SM, där vi inte träffas på samma skjutplats och tävlar. Men vi kommer genomföra tävlingen ändå.

Att MSG vågade arrangera lördagens tävling berodde mycket på att klubben saknat tävlingsnerven berättar Roger Strandh.

– Det var mest egoistiskt att vi ville ha en tävling, men vi såg inte heller någon smittorisk med att arrangera tävlingen.

Många Mariestadsskyttar

För att minska smittorisken tävlades det i tre omgångar på Mariestads skjutbana under lördagen.

–Vi valde att dra ut tävlingen över hela dagen med tre stycken skjutpass på tre timmar. På varje pass fick det vara högt 20 skyttar, säger Strandh.

Filippa Lidholm Järnving (längst till höger) var inte nöjd med sin insats under lördagen.
Filippa Lidholm Järnving (längst till höger) var inte nöjd med sin insats under lördagen. Foto: Privat

Tävlingen bestod av fem klasser, klass NM och NUM, klass b, klass c och klass d. Alla skyttar sköt med ett standardvapen, 6,5 mm i kaliber och på ett avstånd på 300 meter.

Från Mariestads skyttegille var det åtta skyttar med i tävlingen. En av dessa var Filippa Lidholm Järnving som tävlade i klass c.

– Det var inte min bästa serie. Det kändes bra, men det gick inte så bra. Sedan var det väldigt immigt när jag sköt så jag såg inte pricken, säger Lidholm Järnving.

Hon tyckte ändå det var kul att få tävla.

– Det var roligt med en tävling, men det känns mer som en träning när man skjuter på sin hemmabana, säger Lidhom Järnving.

Per Johansson från Sjuhäradsbygdens SpSK tyckte också att det var roligt att få tävla.

– Jag är beredd att åka lite längre när det inte är så mycket tävlingar. Jag har inte skjutit på nästan ett år så det var bra träning och bra att få in lite tävlingsrutin, säger Johansson.

Blev inte som förväntat

Roger Strandh hade hoppats på att fler skyttar skulle deltagit i tävlingen.

– Det blev inte riktigt så som jag förväntat mig från början, men det beror nog mycket på att alla större tävlingar i augusti såsom SM och NM är inställda. Då minskar intresset för att åka ut och tävlingsträna bland toppskyttarna. Det blev ett skralt startfält, säger Strandh.

Roger Strandh var inte nöjd med antalet deltagare utan hade hoppats på fler.
Roger Strandh var inte nöjd med antalet deltagare utan hade hoppats på fler. Foto: Anna Fröjd

Han är dock nöjd med tävlingen för övrigt.

– De som kom tyckte det var jättekul att det blev någon tävling överhuvudtaget i år. De är kul att många av våra egna kommer när vi ändå hittar på någonting. Allt flöt på bra.

Bäst resultat av Mariestadsskyttarna fick Philip Hillqvist som blev tvåa i C-klassen med 331 poäng. Philip sköt även i NUM-klassen där han fick 263 poäng.

Femma i C-klassen blev MSG Erikas Zimka med 317 poäng. På sjätteplats kom Per Strandh med 316 poäng. Filippa Lidholm Järnvig blev sjua med 307 poäng och åtta och nia blev Tobias Hillqvist och Kenneth Nolberger Mariestad på 305 respektive 302 poäng.

I d-klassen blev Mariestads Lina Strömberg fyra med 306 poäng. Fyra blev även Roger Strandh i NM-klassen med 303 poäng.

Artikeltaggar

Mariestads skyttegilleRoger StrandhSkytte

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.