Hoppa till huvudinnehållet

Agerar efter husbilsattack i hamnen

Publicerad:
En husbilsägare i yttre hamnen ringde i helgen polisen efter att ha blivit attackerad av ungdomar. Ställplatser i Mariestads hamn
En husbilsägare i yttre hamnen ringde i helgen polisen efter att ha blivit attackerad av ungdomar. Ställplatser i Mariestads hamn Foto: Michael Gustafsson

Under resten av sommaren kommer det att patrullera väktare i hamnen nattetid efter att ungdomar attackerat en husbil i helgen.

Kommunalrådet Johan Abrahamsson (M) säger att buslivet skadar Mariestads varumärke "otroligt mycket".

Utredningsbefälet Johan Frealdsson på polisen säger att ordningsmakten inte kan vara överallt 24/7.

Så sent som förra veckan konstaterade tekniske chefen Michael Nordin att man fått nog efter omfattande skadegörelse på flera kommunala fastigheter i sommar. Lägg därtill inbrottet och skadegörelsen på Kling glass vid midsommar. Beslutet om utökad kameraövervakning, fler kontroller med vaktbolag och ett tätare samarbete med polisen var därför lätt att ta.

Det hann inte gå särskilt lång tid innan kommunen anser sig tvingad att återigen agera.

Natten till lördag fick polisen larm om att en husbilsägare i yttre hamnen trakasserats av ett flertal ungdomar i epatraktorer, som bland annat ska ha bankat på rutor och kastat saker på husbilen. När patrullen kom till platsen en halvtimme senare syntes varken några ungdomar eller målsägande till, därav upprättades heller ingen polisanmälan.

– Vi upprättar ingen polisanmälan för att man kör runt i hamnen. Polisen har varit där och inte sett något och då lämnade man, säger Johan Frealdsson.

Det verkar som att buslivet och skadegörelsen eskalerat?

– Varje år efter skolavslutningen brukar det vara en del kringdrivande ungdomar som inte har något annat för sig och ställer till lite hyss. Sedan är det lugnare för att öka igen innan skolan börjar. Vi jobbar aktivt när vi har något att gå på. Patrullerna ronderar skolor och så, men det är inte jättesvårt att undgå oss, vi har inte resurser att stå där 24/7, säger Frealdsson och tillägger:

– Vi har en trafikgrupp som är i gång och arbetar aktivt med det här. Sedan finns det motorburen ungdom i varenda stad, så är det överallt.

Många reagerar

Johan Abrahamsson säger att kommunen fått motta massor med klagomål från turister och även boende uppe vid Högelidsskolan kopplat till buskörning.

– Det ser ut som svinstior efter. Och man ska veta att om någon säger till så får man ofta ett svar med en jäkla attityd.

Från och med i måndags kommer det att patrullera väktare i hamnområdet mellan 21 och 03 varje natt resten av sommaren.

– Det är bara att kolla vad som skrivs på Mariestads ställplatser och andra forum, det här skadar varumärket otroligt mycket. Det blir minskat folk till restauranger, till handeln och kommunen. Här har vi lagt rätt mycket pengar på att vi ska bli en sommarstad och så förstör en liten klick personer för så många, säger Johan Abrahamsson.

Näringslivschefen Björn Zandelin berättar att en turist som väckts mitt i natten i yttre hamnen av busliv och bankande på husbilen kontaktat honom.

– Han var väldigt nöjd med svaret om att vi har agerat och satt in väktare, säger Björn Zandelin.

Så här svarar utredningsbefälet Johan Frealdsson om hur han från ordningsmaktens håll ser på att kommunen anser sig nödda att hyra in väktare.

– Om kommunen anser att läget är sådant att man vill upprätthålla ordningen där och sätta in ordningsvakter har vi ingen synpunkt på det. Vi står heller inte vid någon annan camping och kontrollerar alla bilar som åker in och ut.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHögelidsskolanJohan AbrahamssonJohan FrealdssonMariestadMichael NordinNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.