• idag
  3 aug
  20°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  4 aug
  21°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Miljöpartiets politik är dålig för miljön

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Miljöpartiet har suttit i regering och varit ansvarig för Sveriges miljö- och klimatpolitik i nästan 6 år. Under dessa år har de inte bara bedrivit en dyr och ineffektiv klimatpolitik utan dessutom en politik som riskerar att leda till ökade utsläpp.

2018 kritiserade Konjunkturinstitutet regeringen för att sju av åtta av deras klimatpolitiska åtgärder inte har någon eller en mycket liten klimatnytta. Miljöpartiet har valt att driva frågor som elcykelsubventioner, flygskatt och skatt på plastbärpåsar som har en minimal eller negativ effekt för klimatet, istället för att diskutera hur exempelvis transportsektorn som står för en tredjedel av Sveriges utsläpp ska bli mer klimatvänlig. Under MP:s första mandatperiod i regeringen försökte de dessutom vinna politiska poäng för att sänka skatten på solenergi, en skatt som de själva hade infört.

Regeringens senaste inneffektiva åtgärd är plastpåseskatten. Skatten som ska minska utsläppen och mängden plast i haven riskerar att göra det motsatta. Istället för att köpa plastbärkassar gjorda på sockerrör och återvunnen plast köper många konsumenter på grund av skatten både pappersbärkassar och plastpåsar gjorda av fossilt material som soppåsar.

MP har i regeringen verkat för att avveckla kärnkraften utan att ha några svar på vilka andra energikällor som ska täcka upp för energibehovet. 2019 stängdes Ringhals 2 ner och nu ska även Ringhals 1 avvecklas. För första gången på länge riskerar Sverige att få elbrist. Mitt i sommaren tvingas oljekraftverket i Karlshamn starta upp för att befolkningen ska få el. Dessutom har vi flera gånger sedan Ringhals 2 stängdes ned, tvingats importera kolkraftsproducerad el från Polen. Det är tydligt att MP väljer oljekraft och utländsk kolkraft framför leveranssäker klimatvänlig kärnkraft. Istället för att avveckla kärnkraften behöver vi ta bort hinder för nyetablering av kärnkraft. På så sätt skulle vi delvis kunna elektrifiera mer av transportsektorn och industrin, men även exportera el till andra länder och konkurrera ut kolkraft.

För att Sverige ska bidra till att minska utsläppen globalt behöver våra klimatbistånd gå till rätt insatser. Sveriges klimatbistånd borde användas till att ställa om till fossilfri elproduktion i utlandet. Det är att göra skillnad för klimatet på riktigt.

Ytterligare en åtgärd som skulle bidra till att minska utsläppen är att införa ett enhetligt pris på CO2-utsläpp. I dag är det olika priser för utsläpp beroende på om man säljer mobiltelefoner, kött eller flygresor. Det gör att drivkrafterna att dra ned på sina utsläpp skiljer sig mycket åt mellan branscher, trots att planeten inte tar hänsyn till varifrån koldioxiden kommer ifrån. EU:s system för handel med utsläppsrätter ger en effektiv prissättning genom att låta marknadsmekanismerna verka. Fler länder och branscher borde omfattas av detta utsläppssystem.

Vi behöver mer politik som fokuserar på effekt snarare än symboler och plakat.

Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.