• idag
  3 aug
  21°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  4 aug
  21°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Vill ha visselblåsarfunktion i Regionen

Debatt
PUBLICERAD:
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Vänsterpartiet har föreslagit att Västra Götalandsregionen inrättar en visselblåsarfunktion. En visselblåsare är en anställd som slår larm om brister på jobbet, när det inte fungerar att rätta till genom att gå till närmaste chef. Det är viktigt att om någon av våra 55.000 anställda upptäcker vårdbrister, korruption, miljöbrott eller misskötsamhet på jobbet, då ska de ha en arbetsgivare som redan innan är tydlig med att man vill att de ska blåsa i visslan.

Vi vet att det är alltför vanligt att arbetstagare som får kännedom om missförhållanden avstår från att slå larm. De avstår för att inte drabbas av repressalier, för risken att bli misstrodd eller för att man inte veta vart man ska vända sig.

För oss är det viktigt att våra anställda slår larm om missförhållanden och att arbetsgivaren tydliggör att visselblåsning inte bestraffas, utan uppskattas. Även de som är elever på praktik eller finns på våra arbetsplatser i arbetsmarknadsåtgärder ska veta om att de har möjlighet att visselblåsa. Transparensen är viktig och allmänheten ska få kunskap om brister i våra verksamheter. Brister som upptäcks ska också åtgärdas i en process som är så öppen som möjligt.

Göteborgs stad har en funktion där den som visselblåser kan vara antingen anonym eller öppen. En enkel digitaliserad blankett ligger på stadens hemsida och det finns en struktur för hur inkomna ärenden ska hanteras. Det är en modell som vi tyckte att regionen skulle överväga att införa. Socialdemokraterna och Demokraterna i regionen delar vår uppfattning. Den blågröna ledningens alla partier, liksom Sverigedemokraterna, valde att inte ge stöd till vår motion vid senaste regionfullmäktigemötet.

Det är dåligt att en arbetsgivare som gärna använder begreppet ”Sveriges bästa offentliga arbetsgivare” inte vågar ha ambitionen att ha en positiv inställning till en visselblåsarfunktion. En visselblåsarfunktion är en av många pusselbitar i att visa tilltro till att alla anställda, inte bara de med chefsansvar, kan och vill ta ett helhetsansvar för sina arbetsplatser.

Eva Olofsson, regionråd för Vänsterpartiet och ledamot i personalutskottet

Carina Örgård, regionrådsersättare för Vänsterpartiet och ersättare i personalutskottet

Detta är en åsiktsartikel och innehållet är skribentens eller skribenternas egna uppfattningar.