• idag
  3 aug
  18°
  • Vind
   6 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  4 aug
  21°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  5 aug
  19°
  • Vind
   5 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  6 aug
  22°
  • Vind
   4 m/s
  • Vindriktning
   SV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • fredag
  7 aug
  26°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm

Får inte skjuta fiskmås i trädgården

Nyheter
PUBLICERAD:
Fiskmås hör antagligen inte till en av de mer populära fågelarterna.
Foto: Jan Fleischmann
En Mariestadsbo tröttnade på att fiskmåsar och kajor levde rövare bland hans fruktträd och grödor. Men länsstyrelsen anser inte att skälen är tillräckligt starka för att tillåta skyddsjakt i trädgården.

Trots mannens försök att sätta nät över sina fruktträd samt att han hängt upp CD-skivor som skrämselåtgärd vill fåglarna inte lämna godsakerna i fred. Mariestadsbon skriver till länsstyrelsen att fåglarna äter upp och förstör frukt och grödor i hans trädgård.

Länsstyrelsen har prövat ansökan om skyddsjakt utifrån eventuella skadors omfattning och under hur lång tidsperiod dessa har skett. Tillsynsmyndigheten konstaterar att det inte behövs något tillstånd till skyddsjakt efter kaja, utan att det kan ske i enlighet med jaktförordningen.

Vad gäller fiskmås krävs däremot tillstånd. Något som mannen inte får då länsstyrelsen avslår hans ansökan om skyddsjakt med motiveringen att skadorna fiskmåsarna orsakar inte kan klassas som allvarlig skada. "Dessutom finns flera andra skadeförebyggande åtgärder som till exempel drakar och fågelskrämmor".

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.