• idag
  9 aug
  24°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   V
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • måndag
  10 aug
  22°
  • Vind
   3 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • tisdag
  11 aug
  22°
  • Vind
   2 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • onsdag
  12 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   NV
  • Nederbörd
   0.0 mm
 • torsdag
  13 aug
  22°
  • Vind
   1 m/s
  • Vindriktning
   O
  • Nederbörd
   0.0 mm

Kriminalvården bortser från konsekvenserna

Debatt | Coronaviruset
PUBLICERAD:
Foto: Charlotte Ferneman
Kriminalvården har sedan 12 mars 2020 helt begränsat möjlighet till permissioner och besök. Sedan dess har coronapandemin i många aspekter ebbat ut. Trots detta ligger restriktionerna kvar. Denna intervention har nu blivit så orimligt långvarig att den river upp djupa sår i många redan ansträngda familjerelationer.

När pandemin i mars tog fart visste ingen vart den var på väg. Samhällen stängde ned världen över. I Sverige valde man en mer öppen strategi. Inledningsvis såg läget väldigt dystert ut och frågetecknen var många. Flera av samhällets institutioner belades i ett tidigt skede med restriktioner, däribland Kriminalvården. l den inledande fasen var detta inte konstigt. Alla kurvor pekade uppåt och ingen visste om sjukvården skulle klara behovet. Att det dessutom fanns kunskapsluckor kring viruset gjorde beslutet än mer enkelt att acceptera. I dag ser läget helt annorlunda ut.

Överdödligheten är i dag helt utraderad. Antalet inlagda på IVA för covid-19 har reducerats väsentligt. Antalet inläggningar på sjukhus per dag är nere på väldigt låga nivåer och Sverige utför nu omfattande testning (Anders Tegnell; statsepidemiolog, DN, 28 juni 2020). Folkhälsomyndighetens strategi har handlat om att hålla nere kurvan så att antalet vårdbehövande inte överskrider vårdens kapacitet, vilket har lyckats. Kriminalvården har å sin sida försökt, och misslyckats, med att helt hålla smittan borta. Kennet Holm, säkerhetsansvarig inom Kriminalvården, sade i en intervju för drygt en månad sedan att över 68 intagna inom Kriminalvården var bekräftat smittade – mörkertalet är högst troligt gigantiskt; egen not baserat på hur det sett ut inne på Sveriges anstalter (SVT-nyheter, 27 maj 2020). Detta innebär att den bekräftade smittan inom Kriminalvården med enkel matematik visar sig vara betydligt högre än i samhället.

Det är således möjligt att ifrågasätta hela Kriminalvårdens strategi från grunden, men vad som gör situation än mer beklämmande är Kriminalvårdens motsägelsefyllda agerande under pandemin: intagna med egen inställelse har tills för två veckor sedan (!) släppts in utan att sitta i karantän. Kriminalvårdare går ut och in på anstalt. Hantverkare dyker upp med jämna mellanrum. Semestrar genomförs som vanligt. Sommarvikarier drillas i stora grupper i en redan fylld skollokal. Praktikanter irrar runt och produktionsledare jobbar på som vanligt. Som om inte detta vore nog så finns det anstalter som har jordbruk, blomförsäljning och snickeri etc. Det medför att personer rör sig fram och tillbaka bland intagna. Allt det här sker samtidigt som föräldrar förvägras rätten att träffa sina anhöriga. Samhället rör sig framåt. Inom Sverige och till andra länder tillåts resor. Den 3 juli öppnades Sveriges gränser för utländska turister. Att sitta i ett ologiskt virrvarr och vara fråntagen rätten att träffa sina anhöriga är rent ut sagt bedrövligt. Vi interner är förvisso dömda för brott, men det är inte våra nära och kära. Kriminalvården kan inte tillåtas att via chefer på höga hierarkiska nivåer fatta orimliga och långsiktigt mycket skadliga beslut för att hålla ryggen fri när tusentals människors mentala hälsa står på spel. Det som Kriminalvården gjorde, efter flera månader av tystnad, komma med ett beslut som stipulerar att inga lättnader kommer ske förrän i september. Och i samma beslut, nämna att ingenting ens i september kommer att bli bättre; är att sparka på de som redan ligger ned. När Kriminalvården dessutom lyfter fram det motsägelsefulla genom att tillåta bevakade permissioner (from 1 juli) från slutna anstalter (för att frigöra platser) så blir beslutsfattandefadäsen ett obevekligt faktum: Hur kan smittorisken godtyckligt försvinna bara för att det finns platsbehov?

Kriminalvården måste se till de anhörigas bästa. Ett slentrianmässigt och inhumant styre är de facto inte tillåtet när beslutet på ett oproportionellt sätt straffar tusentals människor i den aspekt av livet som är det absolut viktigaste – familjerelationer (FäL 1 kap. 6 § 2 st). Verklighetens förutsättningar är helt andra än vad Kriminalvården gör gällande. Det finns många lösningar för att begränsa smittspridning. Att helt skära bort möjligheten för besök och permissioner är inte längre en av dem. Kriminalvården måste anstränga sig i den här frågan. Beslutet genomsyras i nuvarande format av allt för allvarliga och negativa konsekvenser för såväl intagna som deras anhöriga.

Henrik Sundberg

intagen på anstalten Rödjan i Mariestad

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.