Hoppa till huvudinnehållet

Stark rapport från Volvo – nya utmaningar väntar

Publicerad:
Volvo redovisar kvartalsrapport. Arkivbild
Volvo redovisar kvartalsrapport. Arkivbild Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Betydligt bättre resultat än förväntat och med stark orderingång.

Lastbilsjätten AB Volvo redovisar starka siffror men vd:n Martin Lundstedt ser fortsatta utmaningar i spåren av coronapandemin.

– Vi har genomfört ett mycket svårt kvartal på ett mycket bra sätt. Att klara ett omsättningstapp på det här sättet är en styrka. Koncernen kommer att komma ut starkare ur det här. Vi ser med tillförsikt på framtiden, säger Volvos vd till TT.

Positiva valutaeffekter

Bolaget redovisar en förlust före skatt på 90 miljoner kronor för andra kvartalet vilket kan jämföras med vinsten på 14,6 miljarder kronor samma period året före.

Det justerade rörelseresultatet kom samtidigt in på 3,27 miljarder kronor. Det resultatet krossade analytikernas förväntningar som i genomsnitt låg på blott 17 miljoner kronor, enligt Reuters sammanställning.

Volvo fick bland annat draghjälp av positiva valutaeffekter, som påverkade rörelseresultatet med 341 miljoner kronor.

– Det är ett kvartal som historiskt sett har varit ett mycket svårt kvartal. Vår bransch har blivit väldigt hårt drabbad och i skenet av det har man levererat ett bra resultat med en marginal på 4,5 procent, säger Lundstedt.

AB Volvos vd Martin Lundstedt.
AB Volvos vd Martin Lundstedt. Foto: Thomas Johansson/TT

Kassaflödet under kvartalet var negativt, men enligt Lundstedt agerar Volvo utifrån en styrkeposition med en nettokassa på 50,6 miljarder kronor i industriverksamheten, pensions- och leasingskulder exkluderade.

Omsättningen uppgick till 73,2 miljarder kronor, jämfört med 120,7 miljarder kronor ett år tidigare. Även det var något bättre än väntat. Här låg förväntningarna i genomsnitt på 72,6 miljarder kronor.

Antalet levererade lastbilar under kvartalet mer än halverades till 28 033, från 65 237 lastbilar under motsvarande kvartal i fjol. Nettoorderingången föll samtidigt till 26 507 lastbilar, från 47 821 lastbilar.

Leveransras i Nordamerika

För anläggningsmaskiner steg samtidigt nettoorderingången till 26 706 maskiner, från 24 085 maskiner ett år tidigare. Maskinleveranserna steg till 29 048, från 26 888 ett år tidigare.

Lundstedt ser nu att efterfrågan ökar i de regioner som kommit längre fram i coronafasen.

– I Asien och Kina har vi sett en stark återgång. Europa har också kommit mycket längre men tittar man globalt så är Nord- och Sydamerika liksom Australien mitt i pandemin. Vi måste hela tiden anpassa bolagets aktivitetsnivå.

Mot bakgrund av kraftigt fallande BNP-tal runtom i världen lyfter Lundstedt ett scenario där en återgång kommer att ta lång tid.

– Det gäller att ha bra följsamhet och flexibilitet i organisationen.

När det gäller leveranserna under kvartalet föll de på samtliga marknader. I Europa var nedgången 53 procent till 13 836 lastbilar. I Nordamerika var nedgången ännu mer dramatisk, ned med 79 procent till 3 925 lastbilar.

Joakim Goksör / TT

Tobias Österberg/TT

Artikeltaggar

AB VolvoEkonomiMartin LundstedtSverige

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.