Swahnström spelar från fängelset

Musik
PUBLICERAD:
När Simon och bandet spelade på Vandrarhemmet var publik begränsad till 50 personer. På lördag livesänder de på Facebook.
Foto: Sofie Hvass
På lördag livesänder Simon Swahnström och Lürsta sockens husarer en spelning från gamla fängelset.
– Det sitter så mycket i väggarna där. Det är en speciell stämning i huset, säger Simon.

Det har varit en ovanligt lugn sommar för Mariestadsmusikern Simon Swahnström och hans band, Lürsta sockens husarer. För ett par veckor sedan gjorde de sommarens dittills enda spelning tillsammans, på Vandrarhemmet i Mariestad. På lördag är det dags igen - den här gången utan livepublik.

Högst upp i Vita duvan, som idag inhyser hotell- och restaurangverksamheten Waterside Mariestad, finns en liten fängelsekyrka. Där ska bandet rigga upp och livesända en Facebook-konsert med egenskrivna låtar.

– Vi kollade på några olika ställen som kunde vara kul att spela på, och det känns så häftigt att vi kan vara där uppe. Det är en historisk byggnad som det är synd att inte fler har upptäckt.

Hur är upplägget?

– Historikern Thomas Olsson kommer att ha en kort introduktion där han pratar lite om hur det har varit att sitta i fängelset under olika tider, och vilka som har suttit där.

– Sedan är det bara vi och teknikerna på plats, för säkerhets skull. Det hade varit kul med publik så klart, men det får bli en annan gång.

Hur har sommaren varit?

– Det har blivit mycket solo. Vissa restauranger har kunnat plocka in mig bara, utan bandet. Så för mig har det gått väldigt bra ändå, under omständigheterna. Men det ska bli väldigt kul att spela med bandet nu.

Vad har du mer på gång?

– Jag trodde jag skulle vara helt ledig i sommar och planen var att jag och Markus Frykén skulle spela in Ferlindikter som vi har tonsatt, men det projektet löper på lite vid sidan av.

Samtidigt håller Simon och bandet på att spela in irländska folkvisor på Skaraborgska.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.