Osäkert om sommarens utfall för Läckö slott: "Vi får avvakta innan vi vågar summera"

Publicerad:
Högt tryck på Läckö slott säger Destinationsbolaget, men vd Magnus Lönnroth tycker att det är för tidigt att ropa hej. Foto: Sören Turesson

Prognosen såg mörk ut i våras för Läckö slott med väntade flermiljonunderskott i coronavirusets spår. Rapporter om högt besökstryck under sommaren talar dock för att utfallet inte behöver bli fullt så illa som befarat. Men vd Magnus Lönnroth menar att det är för tidigt att dra några slutsatser.

– Jag vill inte gå händelserna i förväg, säger han.

Det var i slutet av maj som Läcköstiftelsen inkom med en ansökan till Lidköpings kommun, som är en av tre stiftare, om tillskott på en miljon kronor. Från övriga stiftare, Sparbanksstiftelsen Lidköping och Västra Götaland, önskades en respektive två miljoner kronor – med andra ord ett tillskott om sammanlagt fyra miljoner kronor. Bakgrunden var så klart coronapandemin och det intäktsbortfall och därmed underskott som den spåddes leda till.

Sedan dess har läget möjligen ljusnat något. Rapporter har kommit om högt tryck på besöksmålet från hem- och svemestrande gäster, vilket också var något som Destinationsbolaget vittnade om i fredagens NLT.

Hur har utfallet varit i sommar? Kvarstår behovet av tillskott?

– Det är svårt att säga. Det är mycket kvar innan vi kan sammanfatta. Vi öppnade ju senare av begripliga skäl – du vet ju hur våren såg ut – och det var väldigt svårprognostiserat då. Det var ju risk för att man skulle stänga ned hela samhället. Och i det läget måste vi ta kontakt med våra huvudmän helt enkelt. Men jag vågar inte svara på hur vi kommer att göra efter sommaren. Det måste få bero lite till, säger Magnus Lönnroth, vd på Läckö slott.

Men hur har det gått hittills under säsongen?

– Jag vill inte gå händelserna i förväg. Vi får helt enkelt avvakta ett antal veckor till innan vi vågar säga något med säkerhet.

Kan man ändå säga att det inte har blivit så illa som man kunde ha befarat?

– Du lägger orden i min mun här. Återigen: vi får avvakta innan vi vågar summera saker och ting.

Det här är din sista sommar på Läckö. Det blev ett annorlunda avslut?

– Ja, avslutet har ju inte skett ännu, men det är ett annorlunda år, så är det, absolut. Det här skulle väl alla vilja slippa av många olika skäl. Men vi kan inte påverka detta helt enkelt.

Artikeltaggar

CoronavirusetLäcköLäckö slottLidköpings kommunMagnus LönnrothNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare