Hoppa till huvudinnehållet

Status ungdomsidrotten: Mariestads TK

Publicerad:
Vilmer Ryberg och Tuva Winberg var två ungdomar från Mariestad som deltog i ett intensivt tennisläger i Alhagen förra sommaren.
Vilmer Ryberg och Tuva Winberg var två ungdomar från Mariestad som deltog i ett intensivt tennisläger i Alhagen förra sommaren. Foto: Erik Wallskog

Efter ett sommaruppehåll fortsätter MT-sporten nu att undersöka läget i den lokala framtiden i reportageserien "Status ungdomsidrotten".

Senast: Bordtennisklubbarna.

I dag: Mariestads TK.

Färre ungdomar börjar spela tennis i Mariestads TK, men kanske kan klubben inom en snar framtid se en ökning. Det med hjälp från en annan sport.

– Jag tror inte det är en nackdel för tennisklubben att allt fler spelar padel i Mariestad, säger Carin Nilsson, tränare i MTK.

Nej, tennissporten i Mariestad eller Sverige som helhet är inte vad den en gång var. För 15 år sedan hade MTK runt 130 aktiva ungdomsspelare på olika nivåer medans man numera ligger kring ett 80-tal.

– Det är inte som på Björn Borgs tid, utan det är svårare att rekrytera spelare i dag. Jag åker ut till skolor varje höst, är med på lektioner och låter alla testa att spela. På det sättet får vi alltid in några, men vi får jobba hårdare för det numera, säger Carin Nilsson.

Vad beror det på?

– En orsak tror jag är att det finns så mycket annat som lockar. Det finns inte bara många fler idrotter att välja på numera, utan det finns så mycket andra intressen.

Carin Nilsson hoppas på ett nytt uppsving för tennisen.
Carin Nilsson hoppas på ett nytt uppsving för tennisen. Foto: Michael Gustafsson

Få tävlingsspelare

Även om MTK-tränaren gärna ser en ökning av de 80 ungdomsspelarna är det främst en specifik kategori som hon letar lite extra efter.

– Jag vill få fram fler tävlingsspelare även om vi självklart är öppna för alla som vill spela tennis. Det är svårt att få folk att börja spela tennis och ännu svårare att få i gång tävlingsspelare.

Det råder däremot ingen brist på lösningar enligt Carin Nilsson. Förutom att hoppas på en ny svensk storspelare ser hon att det krävs åtgärder från högre instanser.

– Jag hoppas verkligen tennisen kommer tillbaka igen. En svensk stjärna skulle hjälpa till att dra fram det, men det krävs även ändring från förbundshåll, säger Nilsson och fortsätter:

– Vi i MTK försöker utveckla tävlingar så att de är lättillgängliga och innehåller mycket matcher. På andra håll kan det vara väldigt gammalmodigt. Många tävlingar har samma upplägg i dag som de hade när jag var ung.

MTK:s Einar Grahn under fjolårets Next generation cup i Mariestad.
MTK:s Einar Grahn under fjolårets Next generation cup i Mariestad. Foto: Erik Wallskog

"Ena ger det andra"

Nu hoppas Nilsson även att padelsportens framfart ska smitta av sig på tennisen. För även om det är två olika idrotter har MTK-tränaren sett ett ökat tryck på tennisbanorna.

– Jag jobbar med båda sporterna och det ena ger det andra. Det är många ungdomsgäng som hyr en tid i tennishallen ena dagen och spelar padel den andra.

Artikeltaggar

Mariestads TKStatus ungdomsidrottenTennis

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.