Hoppa till huvudinnehållet

Kärt återseende när Laika hittade hem

Publicerad:
Laika är hemma i Gårdsjö igen efter att ha varit försvunnen i fyra månader.
Laika är hemma i Gårdsjö igen efter att ha varit försvunnen i fyra månader. Foto: Klara Niggol

Husse John Andreas Knudsen hade gett upp allt hopp. I början av april försvann hunden Laika och efter månader av letade verkade det som han aldrig skulle få återse sin kära familjemedlem. Men så plötsligt, i lördags morgon, dök hon upp på grannens trapp.

– Vi började gråta allihopa när vi fick meddelandet, berättar John.

Det var vid femtiden på lördagsmorgonen som Susanne Albertsson, granne till John A Knudsen i Gårdsjö, hörde en hund gny utanför sovrumsfönstret.

– Jag tittade ut och såg något svart på trappen. När jag öppnade dörren stod hon där livs levande. Jag kunde inte fatta att det var hon, säger Susanne och fortsätter:

– Hon var som vanligt jätteglad och började glädjeyla när min sambo och son yrvaket kom upp. Vi var helt chockade eftersom vi alla hade trott att hon inte fanns mer.

"Väldigt trind"

Laika mår efter omständigheterna bra och är enligt Susanne, som tidigare varit hundvakt vid flera tillfällen, sitt vanliga glada jag - om än en aning rundare.

– När hon kom var hon väldigt trind, nästan dubbelt så stor som innan. Hon har börjat tappa lite vikt och få bättre kondition nu, säger Susanne.

Husse, som letat intensivt efter Laika, tror att någon har hållit henne instängd.
Husse, som letat intensivt efter Laika, tror att någon har hållit henne instängd. Foto: Klara Niggol

Både husse John och Susanne tror att Laika har följt med någon hem som har hållit henne instängd eller gömd.

– Det verkar som att någon har prioriterat sitt eget välbefinnande över den förlust som jag som ägare har känt, säger John.

Dålig tajming

Efter att Laika försvann den nionde april har John letat efter henne intensivt.

– Mina grannar har hjälpt till att leta i skogen och jaktledare Jonas Johansson har letat i ett sökområde runt Stora Ek, där en bordercollie ska ha uppmärksammats flera gånger.

Hela familjen är överlycklig över att Laika återfunnits vid god hälsa, även om tajmingen var en aning olycklig. Den sjunde augusti, dagen innan Laika dök upp på grannens trapp, flyttade John till staden Twello i Nederländerna.

– Mina två döttrar och jag var på båten mellan Göteborg och Kiel när vi fick höra den glada nyheten. Vi började gråta alla tre, säger John.

– Vi har haft kontakt dagligen sedan dess och skickat bilder och filmer på Laika, hon har även fått höra Johns röst via telefon, berättar Susanne.

Kommer Laika att flytta till Nederländerna?

– Nu väntar vi på Laikas pass, som är på väg från Holland. Sen ska hon göra en seniorundersökning hos veterinär för att se om hon klarar av en flytt. Det är i så fall en del praktiska frågor, som rabiesvaccination, som ska lösas, så hon blir nog kvar hos oss och sin tillfälliga daghusse Per Hagström i Gårdsjö ett tag till, berättar Susanne.

– Vi vill gärna hämta hit Laika, men om det blir för jobbigt för henne med flytt så finns det flera goda vänner som gärna vill ha henne. Hon är social, snäll och intelligent precis som sin husse, säger John och skrattar.

När MT träffar Laika i Gårdsjö dröjer det inte många minuter innan hon charmat även oss.

– En mer kärvänlig hund får man leta efter, konstaterar Per Hagström.

Daghusse Per Hagström tycker att Laika är en trevlig och go hund.
Daghusse Per Hagström tycker att Laika är en trevlig och go hund. Foto: Klara Niggol

– Det är en helt fantastisk historia, att hon lever och mår bra! Det var ingen annan än John som trodde att detta kunde inträffa, säger Susanne.

Artikeltaggar

GårdsjöNederländernaNyheterStora Ek

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.