Hoppa till huvudinnehållet

Höna i klackskor tar en tupplur

Publicerad:
Anders Johansson har skapat egna skyltar som uppmana att hålla avstånd på konstutställningen har arrangerar.
Anders Johansson har skapat egna skyltar som uppmana att hålla avstånd på konstutställningen har arrangerar. Foto: Charlotte Ferneman

Utställningen i mitten på mars ställdes in. Sedan dess har Tingssalen haft timeout.

Nu har en färgstark trio premiär när konstsalongen åter öppnar sina portar.

– Det känns väldigt skönt att jag har möjligheten att öppna igen, säger galleristen Anders Johansson.

När han berättar om hur han räknat ut hur många besökare som kan tas emot i Tingssalen samtidigt, baserat på antal kvadratmeter och rekommendationen om social distansering, får man en känsla av att galleristen är hobbymatematiker.

– Max 15 personer får vara inne i lokalen samtidigt. Jag ska vara på plats och reglera det.

Glädjen över att kunna tillhandahålla allmänheten en konstutställning igen syns i hans ansikte. Han har skapat egna skyltar som uppmanar om att hålla avstånd och handspriten är framdukad.

– Det här är ett test men det känns som att det är fler personer ute på stan och i butikerna jämfört med tidigare. Kanske har vi lärt oss att hantera situationen på ett bättre sätt, säger Anders.

Tony Ross, Margareta Skogsberg och David Holmlund ställer ut i Tingssalen denna helg
Tony Ross, Margareta Skogsberg och David Holmlund ställer ut i Tingssalen denna helg Foto: Charlotte Ferneman

Tre gäster – tre städer

Gästerna vid utställningen som hade vernissage redan i torsdags skulle egentligen ställt ut i april.

– Alla utställningar som fick ställas in under våren är tänkta att genomföras senare, säger galleristen och vittnar om en välfylld almanacka.

Trio på plats denna helg består av de två bildkonstnärerna Margareta Skogsberg från Arboga och Göteborgsbon Tony Ross samt träskulptören David Holmlund från Alingsås.

– Det var Jan Andersson (Indian-Jan, reds. anm.) som tipsade mig om detta ställe. Jag åkte hit och tyckte att det var fint, säger Tony Ross som är ordförande i Konstnärsalliansen där de två övriga också är medlemmar.

Träskulptören David Holmlund kommer från Alingsås.
Träskulptören David Holmlund kommer från Alingsås. Foto: Charlotte Ferneman

För Margareta, som tidigare bland annat ställt ut i Paris och New York, är Mariestad en ny bekantskap. Hon har med sig skimrande tavlor där färg, sand och speglande detaljer möts. Tony visar upp sina maritima motiv och konstverk där ljus, skuggor och kontraster blir till vackra stilleben.

Sist men inte minst gör Davids träskulpturer utställningen komplett: en höna i högklackat som tar en tupplur, en katt som dansar med en råtta, saker som inte finns på riktigt men är ack så fina.

Artikeltaggar

AlingsåsArbogaGöteborgKonstKonst i MariestadMariestadNöje/KulturTingssalen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.