Hoppa till huvudinnehållet

Föreläste om kristendomens rötter

Publicerad:
Teologen  Anders Sjöberg gästade Missionskykan i Töreboda
Teologen Anders Sjöberg gästade Missionskykan i Töreboda Foto: Malin Bring

Teologen, författaren och reseledaren Anders Sjöberg besökte Töreboda Missionskyrka i helgen, för att tala om ett ämne han fördjupat sig alldeles särskilt i: relationen mellan kristendomen och judendomen.

Som präst, bibellärare, teolog, författare och reseledare har Anders Sjöberg många titlar på sitt CV. Under 14 år var han lärare vid Evangeliska Fosterlandsstiftelsens prästutbildning i Uppsala, och senare arbetade han under tio år som generalsekreterare för EFS. Han har skrivit 15 böcker med bibliska teman och arbetar numera som fristående reseledare, med resor till Jerusalem och Rom på programmet. Eftersom coronapandemin har gjort resande så gott som omöjligt för närvarande, arbetar han just nu som vikarierande präst i Ovansjö socken i Sandvikens kommun.

Om söndagen besökte han Missionskyrkan i Töreboda, där han i två omgångar föreläste om den kristna församlingens judiska rötter. Båda samlingarna sändes live på församlingens hemsida och Facebook, vilket Missionskyrkan praktiserar för att minska smittspridningen under pandemin.

– Jag tror det är bra sätt för kyrkan att nå ut till flera. Till en av mina gudstjänster i Ovansjö kom det bara två personer till kyrkan, men livestreamingen av gudstjänsten fick 2 400 klick på Facebook. Det är ingen dåligt statistik, säger Anders Sjöberg.

Ämnet för eftermiddagens besök ligger honom varmt om hjärtat.

– Inget har fördjupat min kristna tro lika mycket som mina studier i judendomen. Mitt föredrag handlar om relationen mellan kristendomen och judendomen, och om Israels betydelse för den kristna församlingen.

Enligt Anders Sjöberg har kristendomen ända sedan 300-talet påverkats av grekisk filosofi i mycket högre grad än av hebreisk.

– Men om vi verkligen ska förstå Nya Testamentet måste vi hitta tillbaka till det hebreiska tänkesättet. Judendomen har en inklusivitet som kristendomen saknar.

Artikeltaggar

FacebookMissionskyrkanNyheterRomTörebodaUppsala

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.