Hoppa till huvudinnehållet

"Hantverk är populärt"

Publicerad:
Hantverksutbildningarna plattformen Dacapo Mariestad har lokalt många studenter till staden. Arkivbild.
Hantverksutbildningarna plattformen Dacapo Mariestad har lokalt många studenter till staden. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Sista augusti börjar de första 16 studenterna på fönsterhantverksutbildningen i Mariestad. På reservlistan finns tolv namn.

– Det var mellan 90 och 100 som påbörjade en ansökan, säger Nathalie Werjefelt, utbildningsledare på Dacapo.

Plattformen Dacapo Mariestad är ett nätverk för universitets- och högskoleutbildningar. Två av totalt fyra yrkeshögskoleutbildningar tar i höst in nya studenter. Fönsterhantverk är en helt ny utbildning, och söktrycket har varit stort.

– Under flera år har det inte funnits en renodlad fönsterhantverksutbildning i Sverige. Samtidigt är det en bransch med stort behov, säger utbildningsledaren Nathalie Werjefelt.

Av cirka 100 påbörjade ansökningar var mer än hälften kompletta. Av dessa har nu 16 sökande blivit erbjudna en plats på den ettåriga YH-utbildningen. Vidare har tolv reserver tagits ut.

– Dessutom har vi fått tio sena anmälningar, säger Werjefelt.

Även till kulturmålareutbildningen har det återigen blivit en full klass med 16 studenter.

– Hantverk är populärt, konstaterar Nathalie Werjefelt.

Fönsterhantverk är en helt ny utbildning, Maria Henriksson, chef för Dacapo och utbildningsledarna Nathalie Werjefelt och Thomas Qvick presenterade den stolt i början på året. Arkivbild.
Fönsterhantverk är en helt ny utbildning, Maria Henriksson, chef för Dacapo och utbildningsledarna Nathalie Werjefelt och Thomas Qvick presenterade den stolt i början på året. Arkivbild. Foto: Charlotte Ferneman

Tillbaka till campus

Den tvååriga crossmediautbildningen och 1,5-åriga tandskötareutbildningen har 15 respektive 24 studenter. Under våren skedde samtliga YH-utbildningar, precis som Göteborgs universitet på distans. Nu återgår även de till campusundervisning.

–I våras stuvade vi om så att en viss del laborativa bitar omjusterades till hösten, säger Lars Runnqvist, avdelningschef för institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet i Mariestad.

– Men det kommer inte vara så många studenter i huset.

Nathalie Werjefelt, utbildningsledare på Dacapo, är glad över söktrycket på YH-utbildningarna i Mariestad.
Nathalie Werjefelt, utbildningsledare på Dacapo, är glad över söktrycket på YH-utbildningarna i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Mycket verksamhet

På Trädgårdsskolan i Mariestad finns många aktörer, allt från utbildningar till kommunal verksamhet.

– Vi kommer även fortsatt hålla lokalen låst för att vi ska kunna vara i vår egna lilla bubbla, säger Runnqvist.

Dacapo Mariestad har tagit ställning till den senaste informationen från Myndigheten för yrkeshögskolan och Skolverket gällande vuxenutbildningen, därför kommer man inte återgå till skolförlagd undervisning fullt ut.

– Yrkeshögskoleutbildningarnas teoretiska delar sker fortsatt på distans men samtliga praktiska moment framöver sker på campus, säger utbildningsledaren och fortsätter:

– Skolan planeras vara öppen, likaså servicefunktioner som reception och caféverksamhet. Utbildningar med andra huvudmän anpassas efter respektive organisations föreskrifter.

Dacapo Mariestad och Göteborgs universitet har tillsammans skrivit en plan för att säkerställa den sociala distanseringen samt gjort förändringar i lokalen.

– Vi har möblerat om och minskat ner antalet möjliga sittplatser för studenter och personal. Storleken på grupperna har minskats. Vi kommer även hålla brandtal till våra ettor som börjar nu. Vi ska följa rekommendationerna som finns och hålla avstånd, säger Runnqvist och fortsätter:

– Med start på torsdag kommer vi ha möten om aktuella läget en gång i veckan mellan alla verksamheter.

Bygger om

Göteborgs universitet och Dacapo har även samutvecklat sina andra lokaler.

– Tidigare hade vi tre salar för murhantverk. Nu har en av dem gjorts om till fönsterhantverksutbildningen, säger Lars Runnqvist.

Lars Runnqvist är avdelningschef för institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet i Mariestad.
Lars Runnqvist är avdelningschef för institutionen för kulturvård vid Göteborgs universitet i Mariestad. Foto: Charlotte Ferneman

Tre program

Vid institutionen för kulturvård på Göteborgs universitet i Mariestad har det antagits totalt 41 studenter på kandidatprogrammet trädgårdens- och landskapsvårdens hantverk. Totalt sökte 280 respektive 139 till de två inriktningarna.

– Fördelningen är 23 studenter på inriktning trädgård och 18 till landskapsvård som vi startar upp nu igen efter ett uppehåll, säger Runnqvist.

Till bygghantverksprogrammet hade 167 ansökningar kommit in, av dessa har 20 studenter fått en plats.

 Landskapsvårdsinriktningen vid Göteborgs universitet startar återigen i höst.
Landskapsvårdsinriktningen vid Göteborgs universitet startar återigen i höst. Foto: Charlotte Ferneman

– Söktrycket har varit bra även där men det är svårare att få murare. Där måste vi revidera lite, då behovet i branschen är stort.

Vidare har åtta studenter antagits till speciallärarprogrammet.

Även Karlstads universitet har studenter i Mariestad som huserar i Trädgårdens skola. Till grundskolelärare åk 4-6 har 12 studenter antagits.

– De kommer att vara på Trädgårdens skola under första veckan men därefter uppmanar deras lärosäte till fortsatt distansundervisning, säger Nathalie.

Flyktiga studenter

Trots bra söktryck vittnar både Lars Runnqvist och Nathalie Werjefeldt om att de sökande studenterna är flyktiga.

– Många sökanden anmäler sig till flera olika utbildningar. Vi har de som sökt till både kulturmålare och fönsterhantverk. När de sedan kommer in på sitt förstahandsval kan det bli en lucka på andrahandsvalet som de kommit in på tidigare, säger Werjefeldt.

– Vi ringer upp och försöker hålla kvar dem, säger Runnqvist.

Artikeltaggar

DacapoGöteborgs universitetHantverkMariestadNyheterTandvårdTrädgårdYrkeshögskolan

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.