Hoppa till huvudinnehållet

Fågelskådning vid Hornborgasjön fortsatt populärt

Publicerad:
Reporter Tobias Larsson Franzén
Tobias Larsson Franzén
tobias.larsson-franzen@sla.se
Elias och Emanuel Tranefeldt spanade efter fågelarter från utsiktstornet.
Elias och Emanuel Tranefeldt spanade efter fågelarter från utsiktstornet. Foto: Tobias Larsson Franzén

Vid Hornborgasjön börjar hösttranorna i allt större utsträckning att anlända. Men det finns även andra fågelarter att få syn på om man har kikaren redo, vilket många har haft den här sommaren.

Till skillnad mot våren kan tranorna vara lite vanskliga att få syn på så här års. Någon regelbunden kornmatning sker inte utan fåglarna får hitta föda på egen hand, vilket inte bör vara några större problem för dem då många åkrar har tröskats och spillsäd lämnats kvar.

Det är om kvällarna som tranorna kommer inflygande i stora antal för att hitta en plats att vila på långt ut i sjön. Det är då man lättast kan få en skymt av dem. Tidigare i veckan räknades det till 3 240 stycken och säsongen brukar bestå ända in i oktober månad.

– Det är lite extra spännande för nu har de ungarna med sig, säger Håkan Sturesson, värd på Naturum Hornborgasjön, som berättar att de flesta tranor är på väg till Spanien, närmare bestämt till ett område som heter Extremadura. Hornborgasjön är helt enkelt ett tillfälligt stopp på den långa flygturen dit.

Håkan Sturesson, värd vid Naturum, uppger att sommaren har varit bra med tanke på omständigheterna.
Håkan Sturesson, värd vid Naturum, uppger att sommaren har varit bra med tanke på omständigheterna. Foto: Tobias Larsson Franzén

Tranor i all ära men andra arter ska inte förbises. Om dagarna är det främst en mängd olika änder som kan skymtas samt dopping och rovfåglar som havsörn, fiskgjuse och brun kärrhök.

Besökarna Elias och sonen Emanuel Tranefeldt använde kikaren uppe i utsiktstornet på naturum för att spana efter arter. De fick bland annat syn på en tornfalk som satt i en tall.

– Vi kommer hit i alla fall en gång om året. Det är fåglarna som lockar, sa pappa Elias.

Det finns mer än bara tranor att beskåda.
Det finns mer än bara tranor att beskåda. Foto: Tobias Larsson Franzén

Naturum Hornborgasjön har haft öppet dagligen under sommaren och under september månad är anläggningen öppen torsdag till söndag. Alla inomhusaktiviteter har fått ställas in men tillströmningen av besökare har ändå varit bra där fler Skaraborgare än vanligt valt att semestra på hemmaplan och begett sig till platsen.

– Det märks att semestern är över nu, men på helgerna lever det upp. Det är kul att folk hittar hit, säger Håkan Sturesson.

Tidigare i veckan räknades det till 3 240 tranor.
Tidigare i veckan räknades det till 3 240 tranor. Foto: Tobias Larsson Franzén
På Naturum kan man lära sig mer om naturen kring sjön.
På Naturum kan man lära sig mer om naturen kring sjön. Foto: Tobias Larsson Franzén

Artikeltaggar

FåglarHornborgasjönNyheterSommar

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.