Hoppa till huvudinnehållet

Gunillas manus till Drottningarna

Publicerad:
Författaren Gunilla Linn Persson från Ekeskog har skrivit manus till premiäravsnittet av Drottningarna.
Författaren Gunilla Linn Persson från Ekeskog har skrivit manus till premiäravsnittet av Drottningarna. Foto: Charlotte Ferneman

De flesta förknippar Gunilla Linn Persson med tv-serien Skärgårdsdoktorn. Ekeskogsbon skriver böcker men även till teater och tv. Nu är hon aktuell med manus till TV4s Drottningarna.

Den 15 oktober sänds första avsnittet av den nya historiska dokumentärserien Drottningarna. Tidigare har MT skrivit om Mariestadsböridiga Johanna Hedberg som gestaltar Karin Månsdotter, den första kungafrun som porträtteras i TV4s nya satsning.

Premiären har dock en ännu mer lokal koppling. Författaren Gunilla Linn Persson har skrivit manus till första avsnittet.

– Ann-Marie Skarp på Piratförlaget hade läst min bok Hemåt över isen och tipsade producenten för Drottningarna. Hon tyckte att mitt språk skulle passa bra för detta projekt, berättar Gunilla Linn.

När hon i början av förra sommaren fick telefonsamtal från TV4, satt hon och stickade med kyrkliga syföreningen i Ekeskog.

– Jag tänkte "Varför inte?"

TV4s Drottningarna som kommer att presenteras av Sofia Helin.
TV4s Drottningarna som kommer att presenteras av Sofia Helin. Foto: Karolina Henke/TV4/C More

Dags för dramatik

Hennes yngsta dotter hade flyttat hemifrån.

– Att skriva en roman, är att kunna göra mycket själv. Men när det gäller dramatik är det mer av en process. Man går igenom den med flera personer, diskuterar och ändrar mycket.

Särskilt roligt var att få skriva i historiskt presens, en tidsform som beskriver tidigare skeenden som nutida händelser och som författaren inte använder så ofta.

– Jag fick lära mig att skriva i den formen, det var jättekul.

I ett tidigt skedde upptäckte Gunilla Linn och produktionen att något saknades i Drottningarna.

– Vi hade ingen form. Det fanns många pusselbitar: skådespelerskan Sofia Helin skulle vara ciceron i varje avsnitt, en expert skulle lämna kommentarer och drottningarnas liv skulle beskrivas. Till slut föll allt på plats.

Gunilla Linn fick en del researchmaterial från produktionen och läste även på mycket själv. Först fick hon i uppdrag att skriva om Margareta Eriksdotter Leijonhufvud.

– När jag hade skrivit klart ändrade TV4 sig och jag fick i stället skriva om Karin Månsdotter.

En stark kvinna

I mitten av 1500-talet växte Karin under enkla förhållanden upp i Trögds härad.

– Jag hade klasskompisar därifrån, så det fanns en viss koppling dit, berättar Gunilla Linn och fortsätter att berätta om "Maskrosdrottningen", som hon kallar Karin Månsdotter:

– Hon var högbarmad och rödlätt. Till en början var hon frilla, alltså älskarinna till Erik XIV.

Kungen friade till några drottningar men gifte sig till slut med Karin. Han fick hela det högre ståndet mot sig.

– Han var den galne kungen som plågades av mardrömmar, Karin tog hand om honom.

Som manusförfattare till Drottningarna fick Gunilla Linn skildra hela Karin Månsdotters liv från födsel till döden.

– Det var väldigt intressant. Jag upptäckte att kvinnor på den tiden var duktiga på att läsa och skriva, särskilt Margareta som jag skrev om först. Men Karin var obildad. Hon fick kämpa och lärde sig att läsa först vid slottet. Ändå klarade hon sig i den miljön.

Drottningen fick två barn, Sigrid och Gustav.

– Sonen kidnappades till Polen när han var sju år. I detta projekt är det bara en parentes men mig inspirerade det till ett nytt projekt, säger Gunilla Linn.

Än har hon inte sett tv-versionen av sitt manus, det ska bli spännande.

– Produktionen ville att jag skulle skriva flera avsnitt men det hade jag inte tid med.

Gunilla Linn har börjat jobba ihop med Lars Bill Lundholm igen, som hon skrev Skärgårdsdoktorn ihop med. Åbo svenska teater ska i september sätta upp en föreställning baserat på hennes roman Hemåt över isen, i november är hon en av skärgårdsförfattarna som ska tala på Brändö i Ålands kommun och efter jul blir det teater baserat på hennes skrift i samarbete med Suzanne Osten.

– Det har varit roligt att jobba med dramatik igen. Bokbranschen har varit deppig på senaste då det gått sämre med försäljningen. Drottningarna väckte ett historiskt intresse om människor och jag märkte att de inte var så olika oss.

Artikeltaggar

EkeskogFörfattareGunilla Linn PerssonMariestadTVTV4

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.