Hoppa till huvudinnehållet

Nu ska lärarnas sexualundervisning bli bättre

Publicerad:
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild.
Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning. Arkivbild. Foto: Ali Lorestani/TT

Senaste tiden har larm hörts om unga som skadas vid sex. En anledning som pekas ut är att unga får sin uppfattning om hur sex ska gå till från våldsporr – och inte från skolan.

I dag fattar regeringen beslut om att alla lärare, på lärarutbildningen, ska utbildas i sexualkunskap.

Flera medier har på senare tid rapporterat om unga som skadas fysiskt och psykiskt under sex. Både Svenska Dagbladet och Aftonbladet har lyft fram vittnesmål från barnmorskan Katarina Svensson Flood om unga som ställer upp på "hårt sex" för att de upplever att det förväntas av dem.

Svensson Flood lyfter fram bristfällig sexualundervisning som ett av huvudproblemen. Både hon och flera unga som tidningarna pratat med berättar att många unga lär sig om sex från porr.

– Internet gör allt så mycket mer tillgängligt och till stor del är det som förr var våldsporr, mainstream i dag. Gränserna flyttas fram, säger Svensson Flood till SvD.

Nu beslutar regeringen om att införa nya examensmål i lärarutbildningen för att alla lärare som examineras ska ha rätt kompetens att undervisa i "sex och relationer", som ämnet döps om till.

Förändringen börjar gälla från höstterminen 2021 och innefattar alla lärare, från förskoleklass och uppåt.

– Det är viktigt att unga får en samlad och riktig bild av sex och relationer. Jag vill att den kommer från skolan, inte från porren, och är jätteglad att vi nu fattar beslut, säger säger Matilda Ernkrans (S), minister för högre utbildning och forskning till SvD.

Ellinor Knoxborn/TT

Artikeltaggar

AftonbladetMatilda ErnkransSkola och utbildningSvenska DagbladetSverige

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.