En hektisk höst väntar för Margareta Wilsson på Skafferi Skalkarike.
Trots skadeangrepp har det blivit en riklig äppelskörd som nu ska bli till must.
– Frysen är full med mat, nu hinner vi inte laga något, säger Margareta Wilsson.
På Per-Larsgården 1 mellan Odensåker och Tidavad ligger Skafferi Skalkarike. Där är förberedelserna inför årets tillverkning av äppelmust nu är i full gång.
– Det ska bli roligt att börja musta. Vi är redo för att ta emot kunderna, säger Margareta Wilsson.
I år dignar äppelträden av äpplen. Dessvärre har en stor del av frukten blivit angripen av skadeinsekter.
– Ett av de djur som varit på äpplena är rönnbärsmalen. Förra året var ett bra år för rönnbären, men i år har det inte varit lika bra. Därför letar malarna sig in till äpplena i stället som är det näst bästa alternativet, säger Margareta.
Hon berättar även att det under våren förekommit en del äppelvecklare bland äpplena.
– De gör en stor gång in till kärnhuset som sedan blir svart. Det är många som gör anspråk på äpplena. Det är inte bara jag som vill ha dem, nu är även fåglarna på och hackar.
Blir must
Margareta berättar att angreppen dock inte hindrar för att äpplena från att komma till användning.
– De ser inte så aptitliga ut, men det går alldeles utmärkt att musta frukten så länge äpplet inte är mögligt eller ruttet. Köttet blir kvar i pressen och sedan pastöriseras saften från äpplena. Äppelträdsägare behöver inte åka till tippen med sina äpplen bara för att de blivit skadade.
Även om Margareta fortfarande har fått fin frukt som klarat sig från skador är hon lite besviken.
– Vissa sorter har blivit mer drabbade av insekterna, Rubinola som är min favoritsort har blivit hårt angripen. Jag kommer inte att kunna sälja någon förstklassig frukt i år, men det är lyxigt att kunna musta på den, säger Margareta.
Hon är tacksam över att hennes träd än så länge är väldigt unga.
– Jag är glad över att mina äppelträd bara är två år och inte i full produktion. Det hade varit jättetråkigt om det varit mycket frukt och allt blev förstört.
Dåliga förutsättningar
Förutom insektsangrepp är det mycket annat som talat emot en lyckad äppelskörd.
– Det har varit en blöt vinter, vilket äppleträden inte tycker om. Sedan när träden precis skulle blomma ut var det några frostnätter. Den kombinationen har gjort att jag mist några av träden. Jag satte hundra träd i våras, som var frysförvarade, så de kom igång lite senare och har klarat sig bättre, säger Margareta och fortsätter:
– I juli småregnade det vilket träden inte heller tycker om. Det har resulterat i att skorv bildats på äpplena.
Trots allt detta kommer det bli en hektisk period för Margareta och maken Micael framöver. Odlingen består av 1 000 träd fördelat på nio olika sorter samt ympningar.
– 1 000 träd är ingenting i äppelodlarsammanhang. De träd vi har ger väldigt lite frukt än så länge, det är väl ungefär tio kilo per träd, säger Margareta.
Underlättat
Från och med måndag fram till en bit in i november är det musttillverkning som gäller.
– Vi gör av med ett ton äpplen om dagen, så det blir några ton totalt.
Det är inte bara de egna äpplena som ska tas hand om. Många av musteriets kunder lämnar sina egna äpplen för Margareta att göra must av.
– Vi har de som kommer hit med två fulla släpvagnar med äpplen, säger Margareta.
För att underlätta för sina kunder i coronatider har Skafferi Skalkarike gjort en ombyggnad av lokalerna.
– Vi har sett till att det blivit ett bättre flöde i musteriet. Kunden ska inte behöva kliva ur bilen, utan vi ska bara kunna lasta ur äpplena och in med musten. Sedan är det väldigt viktigt för oss att kunden får must gjord på bara sina äpplen och nu är det lättare att hålla ordning.