Som ung försökte Jesper att undvika vuxenvärldens bördor och ansvar så länge som möjligt.
I dag arbetar han med ett forskningsprojekt om individualism. Och han gör det på en plats där den kommunistiska diktatorn Josef Stalin växte upp.
– Jag är intresserad av hur samhället fungerar och hur det borde fungera.
Om han inte susade fram på moppen i Hasslerör, skrinnade runt i Katrinhallen eller kompade med punkbandet på Elvärket hängde Jesper antagligen med polare. Efter tonåren och Vadsbogymnasiet gick flyttlasset lite kors och tvärs över landet, dessutom hann den äventyrssugna ynglingen med en sejour i Norge.
– Uppväxten i Mariestad var trygg, jag kände mig fri, det är en bra beskrivning.
– Sedan hade jag en tid då jag reste en del utomlands. Det var en del i ett sökande: Var passar jag in? Vad ska man bli? Och så var det förstås en ansvarsflykt, att inte behöva bli vuxen.
På somrarna var Jesper hemma i Mariestad då han jobbade på DS Smith Förpackningsservice.
Tuffa studier
Det var en politiskt intresserad 24-åring som inledde studierna i Uppsala. I ungdomsåren klappade Jespers hjärta till vänster, i dag identifierar han sig som liberal.
Efter ett drygt decennium av idogt pluggande kunde Mariestadsbördige Jesper stoltsera med en doktorsexamen i filosofi från Kungliga Tekniska Högskolan.
– Jag söker svar på klassiska moraliska frågor: Hur bör vårt samhälle organiseras? Vilka skyldigheter har vi människor mot varandra?
Vilken roll fyller filosofin i vår samtid?
– Filosofin är en pågående diskussion som förts i minst 2 500 år med utgång från Sokrates. Varje tid och plats gör avtryck i den här konversationen. Jag ser det som att vi lägger ut temporära stenar genom floden, när vi klivit på dem kan vi ta bort dem.
Min personliga uppfattning är att filosofer ogärna landar i konkreta slutsatser?
– Jodå, vi gillar klara och tydliga svar, men det hör till disciplinen att alla svar ska omprövas. Filosofin är nära sammanflätad med vetenskaperna.
Flytten
För två år sedan flyttade Jesper till Tbilisi, Georgien, efter att hans hustru Stella fått förmånen att jobba med antikorruption och mediefrihet. Georgien angränsar i söder till Turkiet och i norr till Ryssland.
På Ivane Jakakhishvili Tbilisi State University driver Jesper ett forskningsprojekt om individualism efter att ha beviljats forskningsmedel från Svenska institutet.
– Vissa av de frågor jag undersöker gör sig bäst här. Sveriges är världens mest individualistiska land. I Georgien har konservativa och traditionella normer stor påverkan på Hbtq-personer och deras individualitet.
– I en undersökning svarar 88 procent av georgierna att homosexualitet aldrig kan rättfärdigas. Transpersoner misshandlas på öppen gata.
Hur har arvet från Sovjetunionen påverkat Georgien?
– Det största arvet är fattigdom. Många georgier vill närma sig EU och västvärlden.
– Georgierna är otroligt hjälpsamma, de har visat en stor öppenhet mot oss.
Under president Vladimir Putin är Georgien en av två forna sovjetrepubliker där Ryssland har annekterat en del av landet, den andra är Ukraina. Georgien är för övrigt det enda landet i världen som erkänt delrepubliken Tjetjenien som ett självständigt land.
Njuter av vinet
Med politisk filosofi och tillämpad etik som intresseområden har Jesper deltagit i samhällsdebatten i Sverige i större tidskrifter, både på populärvetenskapliga och opinionsbildande arenor.
Han brinner för rättvisa, drivs av individens frihet och har väldigt svårt att sitta tyst när någon uppenbart ljuger.
– Vilka skäl har vi att vara individualister och vilka alternativ finns det? Vilka moraliska värden är inblandade?
– Människans rättigheter och frihet måste utgå från individualism. Studier och forskning tyder på att individualism leder till bättre hantering av gemensamma resurser, tillväxt och demokrati samt mindre ensamhet.
– Individualismen tillstyrker människans värde oavsett ideologi, religion eller roll i samhället.
Med tanke på att du ogillar intellektuella orättvisor och lögner, hur ser du på samhällsutvecklingen i dag?
– Det är väldigt tragiskt, men jag är optimistisk om att vi är på väg in i en ny tidsepok. Jag tycker att man bör vara optimistisk.
Superbt vin
Allt är inte jobb och slit för Jesper och hans Stella, de njuter mer än gärna av det georgiska köket i goda vänners lag.
– Det finns många fantastiska restauranger här och deras vin är bland de bästa i världen. Det ligger 8 000 år av tradition bakom, berättar Jesper och tipsar om att det går att beställa georgiska viner via Systembolaget.
Jesper har fortfarande kvar familj i Mariestad och han besöker hemstaden så fort det ges tillfälle. Men nu var det ett bra tag sedan på grund av coronaviruset.
– Georgien var mycket tuffare än Sverige med lockdowns och utegångsförbud. Jag saknar sommarbaden i de svenska insjöarna.
För tio år sedan påbörjade Jesper resan i vuxenvärlden på riktigt, frågan är var han ser sig själv om ytterligare tio år?
– Det vore fantastiskt att vara fast anställd, säger Jesper med ett skratt.
Mariestadsbördige Jesper Ahlin Marceta bor i Tbilisi i Georgien sedan ett par år tillbaka.