Hoppa till huvudinnehållet

Häktade har kopplingar till sopbranden i Hova

Publicerad:
Den 10 februari 2019 började ett stort lager med sopor brinna på Industrigatan i Hova.
Den 10 februari 2019 började ett stort lager med sopor brinna på Industrigatan i Hova. Foto: Owe E Hermansson/Arkiv

Tre personer med kopplingar till avfallslagret i Hova, som brann i februari 2019, har häktats misstänkta för miljöbrott.

Under tisdagen häktades tre personer med kopplingar till bolaget NMT Think Pink vid Värmlands tingsrätt. Bolaget ägde den stora mängd sopor som brann på Industrigatan i Hova i början av förra året. Detta har P4 Skaraborg rapporterat om.

Nu häktas de tre personerna misstänkta för grovt miljöbrott på flera platser i landet mellan år 2015 och 2020. En av dem misstänks också för grovt penningtvättsbrott.

– Brottet består i att man har hanterat bygg- och rivningsmassa på ett miljöfarligt sätt. Man misstänks har grävt ner det i marken och i vissa fall använt det som konstruktionsmaterial till vägar. Man har dumpat det i naturen, säger åklagare Kristina Persson vid Riksenheten för miljö- och arbetsmiljömål till SVT Värmland.

Enligt åklagaren misstänker de att soporna har grävts ner på olika platser i Mellansverige, men exakt var vill hon inte gå in på, rapporterar SVT Värmland.

Samma månad som företagets sopor brann i Hova brann det även på en avfallsanläggning i Skultuna, där bolaget förvarade avfall. Branden i Hova tog nästan två veckor att släcka, och enligt Räddningstjänsten fanns då ingen misstanke om brott.

Artikeltaggar

Brott & blåljusHovaIndustrigatanVärmlands tingsrätt

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.