Hoppa till huvudinnehållet

Nostalgi och nutid när TV4 fyller 30

Publicerad:
Pelle Larsson har sparat en tidning som gavs ut i samband med att TV Skaraborg startade. Pelle och Maria J Holmgren är numera riksreportrar på TV4 och mycket har förändrats sedan 1990.
Pelle Larsson har sparat en tidning som gavs ut i samband med att TV Skaraborg startade. Pelle och Maria J Holmgren är numera riksreportrar på TV4 och mycket har förändrats sedan 1990. Foto: Anna Warner

Pelle Larsson letar i mapp efter mapp på datorn, och till slut.

– Titta, här är den, logotypen för TV Skaraborg.

TV4 firar nu 30 år och i Skaraborg började sändningarna med ett caféprogram. Nu är Pelle Larsson och Maria J Holmgren riksreportrar och täcker Mellansverige.

Logotypen som Pelle hittar består av namnet samt tre rutor i blått, rött och grönt, och den ser, när man tittar på den med dagens ögon, rejält daterad ut.

Stort område

SLA besöker det som i dag är TV4:s lokaler i Skövde. På åttonde våningen på Trädgårdsgatan 15b, med en fantastiskt utsikt över centrala Skövde, jobbar riksreporterteamet Maria J Holmgren och Pelle Larsson.

I dag har TV4 inga lokala stationer utan i stället 17 riksreportrar på sex orter i landet. Marias och Pelles område är Mellansverige.

– Vi har Skaraborg, Värmland, Småland och Örebro. Och vi kan även åka till Dalarna och lite åt Östergötland, berättar Maria.

Efter lite letande i datorns mappar hittade Pelle Larsson vad han sökte. TV Skaraborgs första logotyp syns till höger och en nu något daterad TV4-logga syns på skärmen till vänster.
Efter lite letande i datorns mappar hittade Pelle Larsson vad han sökte. TV Skaraborgs första logotyp syns till höger och en nu något daterad TV4-logga syns på skärmen till vänster. Foto: Anna Warner

Nyheter blev viktigare

TV4 firar nu 30 år men det dröjde ett par år efter 1990 innan sändningarna i Skövde kom i gång.

TV Skaraborg var till en början inte en del av TV4, men sändningarna gick över TV4-sändaren. Efter ett tag blev det TV4 Skaraborg och allt eftersom tiden gick la man mer fokus på nyheter.

– Först var det som ett caféprogram och jag hörde att när de startade kunde de göra lite vad de ville. Alla fick lära sig allt från början, berättar Pelle som började jobba på TV4 Skaraborg 1999.

– Nyheterna blev viktigare ju längre tiden gick och när jag började hade vi cirka en halvtimme totalt. Det var nyheter och en gäst i studion. Då var vi cirka 20 anställda plus säljare.

Den här bilden på Margaretha Eriksson i studion är från tiden då TV4 Skaraborg var relativt nytt.
Den här bilden på Margaretha Eriksson i studion är från tiden då TV4 Skaraborg var relativt nytt. Foto: TV4 Skaraborg

Roligt gäng

Maria, som kom till TV4 Skaraborg 2001, och Pelle berättar om flera omorganisationer. Sändningstiden, och antalet anställda, minskade allt eftersom.

De berättar om hur de gick från att arbeta i team till att alla skulle kunna allt, och att man kunde ha flera olika arbetsuppgifter.

Var det arbetssättet splittrande eller utvecklande?

– Det var båda, men vi hade framför allt jättekul. Det var ett roligt och sammansvetsat gäng som umgicks dygnet runt. När vi inte jobbade så träffades vi på fritiden, säger Pelle.

Maria J Holmgren och Pelle Larsson jobbar numera alltid i team och redaktionen finns sedan flera år på Trädgårdsgatan.
Maria J Holmgren och Pelle Larsson jobbar numera alltid i team och redaktionen finns sedan flera år på Trädgårdsgatan. Foto: Anna Warner

"Det var overkligt"

2012 flyttade TV4 Skaraborg till Trädgårdsgatan och 2014 kom beskedet att stationerna för lokal-TV skulle stänga.

– Det kändes konstigt, och helt otippat, säger Maria.

– Det var overkligt, fyller Pelle i.

– Men här var det aldrig dålig stämning, fortsätter Maria. Vi blev ändå kvar här i området. Vi två visste att vi skulle få vara kvar, och alla andra har fått jobb.

Fredrik Olofsson i studion. Bilden togs runt millennieskiftet.
Fredrik Olofsson i studion. Bilden togs runt millennieskiftet. Foto: TV4 Skaraborg

Måste ha riksintresse

Sedan dess ser arbetet annorlunda ut för Maria och Pelle. I stället för att göra lokala nyhetsinslag så måste allt de gör ha riksintresse. Det kan handla om lokala exempel, som presenteras med nationella siffror, eller om en intressant person eller företeelse som kan intressera människor i hela landet.

De jobbar alltid tillsammans och har nu sina ursprungliga arbetsuppgifter. Maria är reporter och Pelle fotograf. Och de tycker att arbetssituationen har blivit bättre.

Här jobbar Maria J Holmgren och Pelle Larsson när de inte är ute på fältet. Numera täcker de hela Mellansverige.
Här jobbar Maria J Holmgren och Pelle Larsson när de inte är ute på fältet. Numera täcker de hela Mellansverige. Foto: Anna Warner

Fritt jobb

– Det är ett annorlunda sätt att jobba, men väldigt roligt. Vi har egentligen inga fasta gränser, och kan även åka utomlands. Vi är väldigt fria att göra det vi tycker är intressant och det finns inget krav på att det ska vara dagsaktuellt, säger Maria.

Pelle håller med.

– Vi får den tid vi behöver och alla reportrar hjälps åt och tipsar varandra. Maria och jag kommer bra överens, annars skulle det ju inte fungera, men vi saknar det gamla gänget.

Katarina Roos har jobbat på TV4 Skaraborg och den här bilden är cirka 20 år gammal.
Katarina Roos har jobbat på TV4 Skaraborg och den här bilden är cirka 20 år gammal. Foto: TV4 Skaraborg

Sov i bilen

Det stora område som de ska täcka kan innebära långa resor, både till norra Värmland och Dalarna, och till södra Småland. Direktsändningsutrustningen finns alltid med om det skulle bli aktuellt.

När de får frågan om ett särskilt minnesvärt eller annorlunda jobb dyker minnet av skogsbranden på Gran Canaria upp.

– Det visade sig att vårt hotell låg på andra sidan ön och inte i närheten av branden. Dit kunde vi inte åka utan körde till långt in på natten för att hitta räddningsledningen, och fick sedan sova ett par timmar i bilen innan sändning. Men det gick bra. Vi var ju på rätt ställe!

Artikeltaggar

SkaraborgSkövdeTVTV4

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.