Hoppa till huvudinnehållet

En skogsdag på Torsö

Publicerad:
Mariestads naturskyddsförening presenterade sitt skogsprojekt "Hållbart skogsbruk".
Mariestads naturskyddsförening presenterade sitt skogsprojekt "Hållbart skogsbruk". Foto: Charlotte Ferneman

Mariestads naturskyddsförening presenterade i söndags sitt skogsprojekt "Hållbart skogsbruk" för länets kretsar och andra intresserade.

– Det finns ett stort intresse för detta, berättar Jan Bertilsson i Mariestads naturskyddsförening.

På plats vid Klippingsberg, inte långt från Torsöbron, samlades ett 25-tal personer för att få en guidning av naturskyddsföreningen.

Det var ett 25-tal på plats.
Det var ett 25-tal på plats. Foto: Charlotte Ferneman

Studiedagen tillbringades i skogen vid Bölstad 4:5. Skogsmarken tillhör Jan Bertilsson och ingår i projektet "Hållbart skogsbruk", där Södra Skogsägarna köpte virket från den första plockhuggningen.

Jan-Erik Larsson från Tidaholm gillar plockhuggning.
Jan-Erik Larsson från Tidaholm gillar plockhuggning. Foto: Charlotte Ferneman

Under dagen fick de intresserade vara med om flera programpunkter med visning av: Ruthuggning (gjort fem år innan projektstart), plockhuggning i en blivande skiktad skog, men även randhuggning från sydväst med mera.

– Projektet går ut på att minska utsläppet av koldioxid. Men vi måste ta tillbaka koldioxid som vi släppt ut och lägga tillbaka i marken. Vi vill öka upptaget och lagringen av kol, men samtidigt behålla virkesuttaget, den biologiska mångfalden och ha en skog där folk kan vistas, förklarar Jan Bertilsson.

Vi måste ta tillbaka koldioxid som vi släppt ut

– Jag less på att återställa kalavverkningarna och det blir inga skogar, utan mer plantage. Vi har också för mycket gran på för magra marker. Det behövs mer tall, ek och oxel. Blandat med granbeståndet bör det också vara runt 20 procent björk.

– Plockhuggningen har också visat sig bra ekonomiskt sett, säger Jan Bertilsson.
– Plockhuggningen har också visat sig bra ekonomiskt sett, säger Jan Bertilsson. Foto: Charlotte Ferneman

Plockhuggning

Finnerödja Skogstjänst presenterar sig och sitt arbete med plockhuggning i Tiveden på 2 000 hektar åt Svea skog. Plockhuggning är egentligen lik den gamla blädningen, där man tog ett fullvuxet träd och gjorde något specifikt med det.

– Allt fler blir intresserade av plockhuggning som egentligen är ett gammalt sätt att inte ha några kalhyggen, Peter Arne, VD för Finnerödja Skogstjänst, som var där med Sebastian Arne.

– Det är en mindre del av företagen, men har blivit mycket populärt de senaste åren och nu är det 20 procent av omsättningen. Framförallt är det mindre skogsägare lockas av detta och granbarkborren var droppen, berättar Peter Arne.

– Plockhuggningen har också visat sig bra ekonomiskt sett, säger Jan Bertilsson.

– I en skog som inte kalavverkas finns det svamp som lever kvar. Svampar och skog lever i symbios och är nödvändigt för skogsproduktion.

Naturskyddsföreningen skogdag på Torsö Jan Bertilsson
Naturskyddsföreningen skogdag på Torsö Jan Bertilsson Foto: Charlotte Ferneman

Arbetsredskap

Skaraborgs Skog & Landskapsservice presenterade en del elektriska arbetsredskap som man kan arbete med skogen.

Ett annat populärt inslag var att Tobias Kronberg som var där med sin barkborresökande schäfer Laisa och kompisen Elvis som håller på att lära sig hantverket.

Tobias Kronberg hade med barkborresökande schäfer Laisa och kompisen Elvis.
Tobias Kronberg hade med barkborresökande schäfer Laisa och kompisen Elvis. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

NaturvårdNyheterTorsö

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.