Kritik mot hur ny rektor tillsattes

Publicerad:
Att en ny rektor rekryterades internt kritiseras av invånare. Bilden är inte tagen i Gullspång. Foto: JESSICA GOW / TT

Internrekryteringen till en rektorstjänst i Gullspång har väckt stark kritik. Enligt skolchefen beror det på besparingskraven. Kritikerna menar att den tidigare rektorn Bo Östenius tvingades bort.

De senaste veckorna har flera insändarskribenter i Mariestads-Tidningen ifrågasatt skolchefen Awaz Karims agerande i anställningen av en ny rektor. Kritiken har kommit från ”Förbannad Gullspångskommuninvånare”, ”Förbannad förälder” och ”En lärare som börjat jobba i annan kommun”.

I somras presenterade Anja Nyström (S), ordförande i barn-, utbildning- och kulturnämnden, och skolchef Awaz Karim ett förslag som innebar att Gullstensskolan skulle ha en rektor istället för två. Den dåvarande rektorn på Gullstensskolan yngre, Cathrine Evertsson Andersson, skulle bli rektor över hela skolan från och med höstterminen. Rektorn hann dock säga upp sig innan förändringen trädde i kraft och därför behövde en ny person rekryteras till tjänsten.

Inte råd att anställa ny

Sedan drygt ett år tillbaka hade Gullstensskolan äldre en visstidsanställd rektor, Bo Östenius, vars anställning tog slut i somras. Den utbildade rektorn fick sluta tjänsten och en anställd utan rektorserfarenhet rekryterades internt. Den visstidsanställda rektorn sa under sin tid på skolan till MT att han gärna skulle stanna kvar om han fick chansen.

Enligt skolchef Awaz Karim beror internrekryteringen på sparkrav.

– Vi har inte pengar att anställa folk utifrån. Vi ligger väldigt mycket back, flera miljoner. Varför ska vi annonsera när vi inte har råd att anställa någon? Vi såg att vi hade många specialpedagoger som är jätteduktiga och valde att plocka upp folk som vi ser kommer göra ett bra jobb, säger Karim.

Awaz Karim, skolchef i Gullspångs kommun.
Awaz Karim, skolchef i Gullspångs kommun. Foto: Owe E Hermansson/Arkiv

Kan du förstå kritiken som riktas mot att en utbildad rektor inte fick chansen att söka tjänsten?

– Den rektorn var också ny rektor en gång i tiden. Ingen säger att den här rektorn kommer att göra ett mindre bra jobb. Hade vi fått en utbildad rektor utifrån så är det inte säkert att den hade varit bra, säger Karim.

Den nya rektorn kommer att läsa rektorsutbildningen parallellt med arbetet.

Aldrig aktuellt att annonsera

Enligt Per Johansson, HR-chef i MTG-kommunerna, har förfarandet gått korrekt till. Anställningsförordningens bestämmelser om att alla myndighetstjänster ska annonseras gäller inte kommunal verksamhet, utom i undantagsfall.

– Det finns ingen anledning att annonsera tjänsten eftersom vi hanterar det inom vår egen organisation och har låtit medarbetare få andra arbetsuppgifter. Det har aldrig varit aktuellt att gå ut och annonsera tjänsten, säger Johansson.

Hur vanligt är det med internrekrytering utan extern annonsering till den här typen av chefstjänster?

– Om det är vanligt eller inte kan jag inte uttala mig om. Det sker när omständigheterna är sådana att vi gör en förändring i organisationen, säger Johansson.

Kan du förstå kritiken?

– Vi har gjort det här inom ramen för hur lagstiftningen fungerar, har man inte kunskap om den kan arbetsgivarens val av väg verka märkligt.

"Handlar inte om person"

Enligt en källa som MT pratat med var den tidigare rektorn Bo Östenius populär bland personalen, vilket bekräftas av en enkätstudie som gjordes under hans tid. Där fick påståendena i kategorin "ledning" ett medeltal på 3,9 av 5 möjliga. Det högsta medeltalet i kategorin fick påståendet "Jag får hjälp och stöd av min chef när jag behöver". Där svarade 20 av 23 "instämmer helt" eller "instämmer".

Skolchef Awaz Karim betonar att tillvägagångssättet vid anställningen av ny rektor beror på den ekonomiska situationen.

– Det handlar inte om person, om att han var populär eller inte. Det handlar om att vi har ett ekonomiskt läge. Han är säkert en bra och duktig rektor, säger Karim.

Anja Nyström (S), ordförande för barn-, utbildning- och kulturnämnden, litar på skolchefens beslut.

– Det är en enig kommunstyrelse som har beslutat att bland annat barn-, utbildning- och kulturnämnden ska göra neddragningar i verksamheterna för att nå budget i balans.

Hur ser du på konsekvenserna av besparingarna?

– Konsekvensen är att vi sparar pengar. Jag ser ingen konsekvens mer än att det blir ett annat ledarskap. Jag förutsätter att skolchefen fattar riktiga och rätta beslut.

Anja Nyström (S), ordförande i barn-, utbildning- och kulturnämnden.
Anja Nyström (S), ordförande i barn-, utbildning- och kulturnämnden. Foto: Owe E Hermansson

Artikeltaggar

Awaz KarimBo OsteniusCathrine Evertsson AnderssonGullspångGullstensskolanPer JohanssonSkola och utbildning

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare