Vi mår bäst av sällskap

Nöje/Kultur
PUBLICERAD:
Konsten förenar och väcker frågeställningar.
Foto: Niklas Lindström
Efter vad som känns som en evighet av tråkigheter (elakt virus) såg Mariestads kultur- och skördefest till att lätta upp stämningen.
Sex lyckliga par lovade varandra evig kärlek i Prästgården.

Årets kultur- och skördefest hade en lite mindre kostym än vanligt, men den var mer än tillräcklig för att få Mariestadsborna att tänka på annat för ett tag. Och visst låg det något särskilt i luften under lördagen. Stämningen var uppsluppen och det var många glada hälsningar och samtal medan folk spatserade runt i stan.

Jennifer Fredén och Jimmy Jansson var först ut att snabbvigas av prästen Olle Ohlsson i Prästgården.

Jimmy Jansson och Jennifer Fredén kan nu titulera sig man och hustru.
Foto: Niklas Lindström

– Vi läste om drop in-bröllop i tidningen och tänkte: Nu måste vi köra! Det var inte så nervöst innan, men det blev nervöst när jag väl stod där, säger nyblivna bruden Jennifer.

Minnen

Olle Ohlsson kan nu lägga till ett halvt dussin drop in-bröllop på sitt cv.

– Det var väldigt trevligt och mysigt måste jag säga. Ibland kan bröllop bli överdrivet högtidliga, vilket kan ha en avskräckande effekt.

Johan Markkanen och Linda Avner spanar in Anna BomanHalds utställning i Domkyrkan.
Foto: Niklas Lindström

En rad tillställningar hölls i och omkring stolta Domkyrkan. Mellan stadens riktmärke och Prästgården öppnade Ulla-Britt Westelius grindarna till ett litet paradis i Gamla stan. I fjol gick hennes make, konstnären och författaren Mats Westelius bort, nu ser Ulla-Britt till att hålla liv i hans ateljé.

Ulla-Britt Westelius vårdar bortgångne maken Mats Westelius minne med stor omsorg.
Foto: Niklas Lindström

– Lika social som jag är var Mats försynt. Hela hans liv var bilder och han fick mycket inspiration från sina resor till Afrika och Australien, berättar Ulla-Britt.

Skaparglädje

Med en egenbyggd linoleumpress avbildade Mats Westelius sina intryck från resorna när han kom hem.

– Han trodde nog aldrig att han skulle dö, du ser ju hur mycket saker det finns i ateljén, säger Ulla-Britt med ett varmt leende.

Blåsorkestern och Drillflickorna var taggade på att visa upp sig igen.
Foto: Niklas Lindström

Runt centrum puttrade det av liv och olika aktiviteter. Blåsorkestern och Drillflickorna var onekligen showsugna efter den långa karantänen.

Samvaro

Allékonsten i Esplanaden var i vanlig ordning en populär mötesplats. Här fanns alster som fick både liten och stor att stanna till för en stund.

Allt som allt kom kultur- och skördefesten lägligt, det är trots allt trevligt att veta att man inte är ensam därute.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.