Gullspång upp i näringslivsrankning

Nyheter
PUBLICERAD:
Ordförande i Gullspångs företagarförening Christer Johansson, som på bilden delar ut pris till frisör Julia Dahlman, är nöjd med årets placering i näringslivsrankningen.
Foto: Owe E Hermansson/Arkiv
Den årliga sammanställningen från Svenskt näringsliv kring företagsklimatet i landets kommuner visar ett uppsving för Gullspångs kommun. Jämfört med fjolårets rankning, som stod för ett rejält tapp, klättrar kommunen 90 placeringar upp på listan.

I årets totalrankning landar Gullspångs kommun på plats 157 (av 290). Det är den bästa placering Gullspång uppvisat på listan sedan 2009.

År 2018 placerade sig kommunen på 168:e plats och ifjol hamnade kommunen på plats 247.

Nöjd ordförande

Näringslivsundersökningen i Gullspång, som gjorts bland företagare under perioden januari till mars, fick totalt in 94 svar. Svarsfrekvensen låg på 51 procent.

Christer Johansson, ordförande i Gullspångs företagarförening, är nöjd med årets placering.

– Det är flera faktorer som spelar in, vi är många duktiga företagare i kommunen och många jobbar för att synas och märkas utåt sett.

– Sen har vi en väldigt centralt placering i landet; det är nästan lika nära till Göteborg, Stockholm och Oslo. Det tillkommer lite småföretagare hela tiden och det är roligt att de vill satsa här.

Högre än medelsnitt

På frågan om i vilken utsträckning Gullspångsföretagarna påverkas av brottslighet eller otrygghet svarade 18 procent att de påverkas negativt i mycket eller ganska hög utsträckning, vilket är något högre än medelsnittet för hela Sverige.

När det gäller kommunens service och dialog är Gullspångs företagare nöjdare än företagarna i Sverige i stort. I kategorin "Dialog med kommunens beslutsfattare" ligger dock Gullspång strax under rikssnittet.

Enkätsvaren visar att fem punkter hamnar strax under 3, siffran som symboliserar betyget "godtagbart". Dessa punkter är: Tillgång på relevant kompetens, dialog med kommunens beslutsfattare, information till företag, upphandling och vägnät, tåg- och flygförbindelser.

Placeringar för Gullspångs kommun i näringslivsrankningen de senaste fem åren.

År 2015 - plats 264

År 2016 - plats 253

År 2017 - plats 162

År 2018 - plats 168

År 2019 - plats 247

Källa: Företagsklimat.se (Svenskt näringsliv)

De största förändringarna, enskilda kategorier, i Gullspångsrankningen i år jämfört med 2019.

Mobilnät och bredband - 97 placeringar upp

Service och bemötande - 73 placeringar upp

Tillgång till kompetens - 56 placeringar upp

Tjänstemäns attityder till företagande - 64 placeringar upp

Kommunpolitikernas attityder till företagande - 41 placeringar upp

Sammanfattande omdöme - 76 placeringar upp

Källa: Företagsklimat.se (Svenskt näringsliv)

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.