Direktiven som ratar landsbygden

Publicerad:
Genomfartsleden i Lyrestad är i sämre skick än någonsin. Även vägarna bort mot Sjötorp är under all kritik. Trots flera år med påstötningar har Trafikverket ännu inte levererat. – Under mina 46 år som präst på landsbygden har jag aldrig sett en sämre väg genom ett samhälle, säger Reine Medelius. Foto: Charlotte Ferneman

Efter att ha inventerat 400 mil asfalterad väg i Skaraborg fick Trafikverket besked "uppifrån" om att prioritera storstäder och högtrafikerade vägar.

– Vi blev lovade att satsa på de mindre vägarna, men det kom aldrig några pengar, säger Peter Ring, projektledare på Trafikverket i norra Skaraborg.

Vägbråket i Lyrestad har pågått i flera år med lokala krafter som gjort sitt bästa för att försöka påverka myndigheterna. Nyligen gick prästen Reine Medelius i Lyrestad ut med namnlistor för att sätta ytterligare press på Trafikverket samt att han författat en skarp skrivelse till myndigheten.

Präst i Lyrestad på krigsstigen

Peter Ring säger att Lyrestadsvägen är med på önskelistan, men att det fortfarande saknas resurser.

– Så enkelt är det. Det är samma som vanligt, det är tyvärr ingen skillnad.

För lite bilar

Genomfartsvägen i Lyrestad klassas som en lågtrafikerad väg. Den första delen från E20 fram till bron, cirka 300 meter, har en årlig daglig trafik om 1 440 bilar. Nästa passage som sträcker sig ytterligare 500 meter har 1 230 passerande bilar i genomsnitt per dag. Efter det sjunker siffran till 418 bilar. Gränsen för en lågtrafikerad väg är 2 000 bilar per dag.

Statsrådet slår ifrån sig om landsbygdsvägarna

Detta gör att genomfartsvägen förvisso finns med på Trafikverkets regionala önskelista, men att den halkar ner i den allmänna prioriteringsordningen.

– Vi gjorde ett jättearbete med inventeringen, men det försvann, säger Peter Ring.

Trafikverket får mycket kritik för att det ser ut som det gör, är kritiken berättigad?

– Ja, vi skriker också så mycket som vi orkar. Vi har jätteproblem.

Är det många småvägar som är i dåligt skick?

– Regering och riksdag har ju sagt att det mindre vägnätet ska bli sämre, vi ska satsa på storstäder och högtrafikerade vägar. Vi har frågat: Vad är lägsta nivån?

Minister lovar bättre vägar på landsbygden

I fjol intervjuade MT infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) som då utlovade den största satsningen på vägnätet i modern tid. På en rak fråga om det blir något över till landsbygden svarade Eneroth följande: "Återigen, det finns definitivt resurser till landsbygden. Det är tydliga satsningar på landsbygden, inte minst när det gäller vägunderhållet".

Order

Peter Ring säger att Trafikverket har ganska bra koll på vägarna, att det finns en färdig lista, men att man inte kommer kunna göra något åt problemen på grund av direktiven.

– Det är vår order, att det här ska vi jobba efter. Vi tycker inte alls att det är roligt.

Lyrestadsborna får helt enkelt köpa att vägen är dålig?

– Nej, de får skicka in ärenden till Trafikverket och påtala att det är dåligt. Det är de som sitter över oss som kan påverka, att vi behöver riktade medel. Det går också att trycka på kommunen, den har ingångsvägar.

Det måste finnas en gräns för vad som är acceptabelt skick?

– Ja, det finns det, men den är väldigt, väldigt låg i dagsläget. Vi har ungefär tiotusen mil statliga vägar i Sverige. Vi är inte unika i Skaraborg, vi har samma problem i hela Sverige, säger Peter Ring.

Artikeltaggar

LyrestadMariestadNyheterReine MedeliusSkaraborgTomas Eneroth

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare