Hoppa till huvudinnehållet

Förlänger sommaren med musik

Publicerad:
Kontrabasisten Peter Jansson och sopranen Helena Ek gästar Mariestad på söndag. Foto: Per Buhre

I Mariestads församling har sommarmusik blivit till söndagsmusik.

– Jag bokade om flera av de musiker som var tänkta att spela hos oss i sommar, säger organisten Anders Börjesson.

Denna söndag kommer toner av sopranen Helena Ek och kontrabasisten Peter Jansson klinga i Mariestads domkyrka.

– Hon sjöng här i maj 2019 när Sveriges radio P2 spelade in en konsert med henne och den amerikanske organisten James L Hicks. Hon hörde av sig till mig och sa att hon gärna ville återkomma till Domkyrkan, berättar organisten Anders Börjesson.

Helena Ek har en bred repertoar som sträcker sig över tidig till folk- och nutida musik. Hon har samarbetat med många musiker nationellt och utomlands och bland annat uruppfört flera verk av Karin Rehnqvist.

Även Peter Janson är en flitigt turnerade musiker som har medverkat på åtskilliga skiv, radio och tvinspelningar. Han har turnerat i de flesta av Europas länder såväl som i USA, Kanada och Kuba.

Boka om, inte av

I och med coronapandemin bokade Börjesson aldrig in så många sommarkonserter eftersom han förstod att de inte skulle bli av.

– Det känns jättebra att nu kunna anordna söndagsmusik. Dels för de som spelar, men också för de som vill lyssna. Jag tycker att man ska hålla liv i kulturen, det känns som luften gick ut innan sommaren, men nu kan man nog starta upp igen.

Inbokade är: sångerskan Lena-Maria Vendelius (tidigare Klingvall) den 18 oktober, organisten Johannes Skog den 25 oktober och en brassensemble från Kungliga Musikhögskolan i Stockholm den 8 november.

– Det var en församlingsmedlem som frågade mig om inte Lena-Maria kunde bokas till Mariestad igen. Hon brukar bjuda på fina sånger, har med sig fantastiska musiker och är en kändis som bland annat varit med i Här är ditt liv, berättar Anders Börjesson.

Han är även väldigt glad över att kunna presentera Johannes Skog som han beskriver som en stjärna på orgel.

– Emma Granstam, som spelar i brassensemblen från KMH har släktingar i Mariestad så där finns det även en lokal koppling.

Digitalt och live

Till konserterna kan gratisbiljetter hämtas ut, men det finns även möjlighet att följa musiken digitalt.

– Jag tror att konserterna kommer ligga kvar på webben några veckor så att man kan lyssna i efterhand, säger Anders Börjesson.

Artikeltaggar

Anders BörjessonDomkyrkanJames L HicksMariestadMusik

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.