Utredning om hot från enhetschef

Publicerad:
Socialchefen Karin Utbo berättar om utredningen som gjordes efter att personal på individ- och familjeomsorgen påtalat att en chef ska ha varit hotfull. Foto: Charlotte Ferneman

Personal på kommunens individ- och familjeomsorg påtalar att en enhetschef ska ha varit hotfull.

– Min bedömning är att chefen sakta men säkert tvingats in i ett hörn, säger socialchefen Karin Utbo.

Företagshälsovården Avonova fick i uppdrag att göra en utredning på Individ- och familjeomsorgen (Ifo) efter att personal påtalat att enhetschefen upplevts som hotfull.

– Processen har pågått under ett antal år och flera chefer har funnits i verksamheten. Samtliga får i stort sett ta emot samma kritik från samma begränsade antal medarbetare, säger socialchef Karin Utbo.

Utredningen presenterades för henne, all personal, ordförande, vice ordförande i socialnämnden samt en fackligt förtroendevald förra tisdagen. Bedömningen är att det inte förekommit hot, det bekräftar Ritva Rådefalk från facket.

– Jag vet att personalen på Lotsen satt dagen efter att utredningen redovisades för att gå igenom sina uppdrag. De ska även fortsätta prata på fredag (läs i dag). Då är inte jag med utan det är socialchefen, och jag tror även Avonova, som håller i samtalet, säger Ritva Rådefalk.

– Arbetsgivaren och utredningen kom fram till att chefen varit utsatt för mobbning. Min bedömning är att chefen sakta men säkert har tvingats in i ett hörn. Vi har valt att göra utredningen för att en gång för alla kunna bryta olämpliga grupprocesser, säger Karin Utbo.

– Skulle det ha varit så att vi har chefer där man verkligen kan konstatera att man varit hotfull så är man kanske inte kvar i vår verksamhet. Men så är det inte.

Negativ stämning

Socialchefen vill inte uttala sig om åtgärder som tas på individnivå med hänvisning till personsekretess. Men inga personella förändringar har gjorts i nuläget.

Situationen på enheten säger hon varit ansträngd sedan flera år.

– Det finns en uppfattning om att man har för mycket att göra och att arbetsmiljön är dålig. Därför har en lång rad åtgärder med personalens upplevelse i fokus vidtagits. Men missnöjet förblir likadant.

Prövade åtgärder har även varit att byta av chefer som fördubbla antalet medarbetare på några år.

– Vi ska inte vidta några extraåtgärder nu. Vi är på jobbet för att vi har ett uppdrag. Samtidigt kommer vi vara väldigt observanta på om det här fortsätter eller uppstår i annan form, säger socialchefen och fortsätter:

– Jag vill inte hänga ut en hel arbetsgrupp, då det är en jättekomplicerad process och en förskräcklig situation.

Artikeltaggar

IFOKarin UtboMariestadNyheterVård och omsorg

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare