Hoppa till huvudinnehållet

Operastjärnan Ann Hallenberg fast i Amsterdam

Publicerad:
Operasångerskan Ann Hallenberg trivs bra hemma i Älgarås. I helgen skulle hon ha uppträtt i Amsterdam men när landet delvis stängde ner blev hon kvar i Nederländerna till på torsdag.
Operasångerskan Ann Hallenberg trivs bra hemma i Älgarås. I helgen skulle hon ha uppträtt i Amsterdam men när landet delvis stängde ner blev hon kvar i Nederländerna till på torsdag. Foto: Charlotte Ferneman

Operasångerskan Ann Hallenberg skickar dessa fem ord på tisdagskvällen. Telefonintervjun avbröts av ett samtal från konserthuset i Amsterdam, där Älgaråsbon skulle ha uppträtt i helgen. Nederländerna står framför en lockdown.

I början på mars hade Ann Hallenberg sin senaste konsert utomlands. Sedan dess blev det mer eller mindre tyst.

– Det har varit ett absolut vakuum. Jag fick göra två streamade konserter, en med Svenska kammarorkester i maj och en med Radiosymfonikerna i juni, säger operasångerskan.

Älgaråsbon värdesätter de kyrkokonserter hon haft i närområdet tillsammans med sin familj. Aldrig tidigare har hon varit med sina nära och kära som länge som nu.

– Pandemin är inte bara svart. Det är också en tid för eftertanke på det galna livet jag har, med 200 nätter borta varje år. När det här släpper är det värt det då?

För några veckor sedan bar det åter av till konserter i Frankrike och Tyskland.

– Det var en märklig och samtidigt fantastisk känsla att få komma tillbaka till scenen. Konsert- och operalivet är i gång, men publik i mask var en udda syn.

Yrkeskår utan skyddsnät

Musiken och kulturen i Sverige beskriver operasångerskan som död. I torsdags hade hon en konsert i Helsingborg, med 50 personer i publiken och fler via stream.

– Det är absurt att människor trängs på vissa ställen men att den klassiska musiken, med publik som snällt sitter still, inte får vara fler. Vi är många olika kulturyttringar. Rockpublik, stråkensemble och hejarklack är inte samma sak men har samma regler. Det slår väldigt snett. Vi begär rättvisa.

Ann Hallenberg tycker att det värsta ha varit hetsen mot kulturarbetarna.

– Folk förstår inte att det här är vårt arbete, att vi dessutom är en yrkeskår utan skyddsnät.

Fast i Amsterdam

På tisdagen träffade Ann dirigenten för symfoniorkester i Concertgebouw i Amsterdam. Fyra konserter på fredag och lördag väntade.

– I kväll vid 18-tiden samlades holländska regeringen. Concertgebouw hade precis fått dispens för att ta in 250 personer i publiken, nu är det snudd på att det blir lockdown i hela landet. Jag får se om jag ens kommer hem, säger operasångerskan.

På hotellet hon bott på flera gånger tidigare är endast sex av 150 rum bokade.

– Personalen visste inte om de kunde servera mat nästa morgon. Till de som tänker resa på höstlovet kan jag hälsa att flygplanen går men att ingenting är som vanligt. Mycket är stängt och det finns otroligt många regler att förhålla sig till. Men nu ringer Concertgebouw, jag måste svara.

Ann Hallenberg återkopplar på sms efter en halvtimme. "Concertgebouw ställer in, men flyget är fullt. Måste därför stanna i Amsterdam till på torsdag!" Nästa meddelande blir "Borta bra men hemma bäst".

Artikeltaggar

ÄlgaråsAnn HallenbergCoronavirusetFrankrikeMusikNederländernaNyheterOperaSverigeTyskland

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.