Hoppa till huvudinnehållet

Glädjen i musiken och rädsla för smittan

Publicerad:
Mariestads blåsorkester har under våren och sommaren underhållit med några promenadkonserter.
Mariestads blåsorkester har under våren och sommaren underhållit med några promenadkonserter. Foto: Birthe Wetter

Musikkår, dragspel och folkmusik är återkommande inslag i kulturlivet. I år har även dessa varit tystare än vanligt. Men visst har man hört lite levande musik i närområdet.

Sveriges Orkesterförbund presenterade i augusti, efter ett webbinarium med före detta smittsyddsläkaren Kia Karlman nya rekommendationer för orkesterspel. Råden grundar sig på Folkhälsomyndighetens rekommendationer och ges utifrån aktuellt forskningsläge. Främst handlar de även om avstånd och hygien. Samtidigt har musikern fått ett större ansvar: individuella instrument, tillbehör och noter, upptagning av kondensvatten och att instrument ska göras rent hemma är bara några exempel.

Operastjärnan Ann Hallenberg fast i Amsterdam

Mariestads blåsorkester

Mariestads blåsorkester har inte haft något mer uppehåll än det vanliga under sommarmånaderna. På nationaldagen och skördefesten underhöll de stan med promenadkonserter och har även planer på att arrangera liknande sådana i höst och till jul.

– Verksamheten har kört på men vi har anpassat oss till restriktionerna. På våren höll vi kortare utomhusrepetitioner och sedan augusti har vi fått Rotundan som övningslokal, säger dirigenten Thomas Sahlberg som dyker att tiden utan musik eller kultur är dyster.

Flytten från orkestersalen innebär en timmes extra jobb för honom i och med att material inte kan stå framme som tidigare men orkesterledaren är glad över att kunna håll repetitionsarbetet i gång.

– Det har blivit svårt att motivera att hålla i gång konsertrepertoaren när vi inte har något att mål att jobba mot. Vi hade tänkt arrangera en coronasäker konsert i Rotundan men i och med att 50-gränsen är kvar blir det inget.

Jubileumskonserten är skjuten på till framtiden.

– Dessutom börjar det bli ont om elever. Flera har flyttat på grund av studier och vi har dåligt påfyllning underifrån. Nyintaget har blivit lidande på grund av corona, vi kunde inte ha öppet hus eller instrumentvisning på musikskolan. Nu har några lärare varit ut på skolor, riktat sig direkt till elever och det har faktiskt slagit väl ut.

När det gäller restriktioner under repetitioner går Mariestads blåsorkester enligt Sveriges orkesterförbunds direktiv.

– Så fort det blir paus gör eleverna dock samma som i skolan, de klumpar ihop sig, säger dirigenten.

Marijke Talsma är trumpetare i Equmenia brass som fortsatt repetera under pandemin.
Marijke Talsma är trumpetare i Equmenia brass som fortsatt repetera under pandemin. Foto: Birthe Wetter

Equmenia brass

Till midsommar spelade Equmenia brass, i stället för traditionsenliga Bäcken-konsert, på tre utomhusspelningar vid tre av Mariestads äldreboenden.

– Vi har varit i gång hela tiden, kravet var att alla är friska och att vi håller två meters avstånd. Sedan är vi bara fem musikanter, säger trumpetaren Marijke Talsma.

Under året har ensemblen även medverkat på några digitala gudstjänster och satsar på att i december spela i Björsäters kyrka samt Equmeniakryrkan.

Kristin hittade digital rytm

Dragspelsklubben

I början på pandemin hade Dragspelsklubben ett uppehåll, men i stort sätt ha repetitioner fortsatt som vanligt förklarar före detta ordföranden Gunnar Bohlin.

– Varje onsdag är vi sex, sju som övar i en lokal på musikskolan. Där sitter vi inte på varandra, vi är ju lite till åren komna.

Musikanten tycker att det är roligt att träffas, spela ihop, fika och prata.

– Det som är tråkigt är att vi inte får komma till äldreboendena och spela. Men i somras satt vi på terrassen utanför Alen och spelade lite grann.

Dragspelets vänner

Att inte få spela ihop så som man brukar tycker Erik Blom är jobbigt. Han och Dragspelets vänner i Mariestad hade hoppats på att 500-personer gränsen skulle hävas.

– Under hösten har Wivans svänggäng och Lillys gubbar med Sonja kommit i gång med repetitionerna igen, de ses varannan vecka.

Årets Dragspelets dag den 4 oktober blev inställd.

– Men vi har talat med kommunen och beställt parken för en dragspelsstämma nästa år, säger Erik Blom.

Lars Broberg i Töreboda spelmanslag berättar att de just kommit i gång med övningarna efter ett långt uppehåll.
Lars Broberg i Töreboda spelmanslag berättar att de just kommit i gång med övningarna efter ett långt uppehåll. Foto: Birthe Wetter

Töreboda spelmanslag

Förra tisdagen tog Töreboda spelmanslag upp sitt gemensamma musicerande. Sedan en spelmansträff i Töreboda den 8 mars hade de haft uppehåll.

– Vi träffades faktiskt en gång ute i skogen och spelade emellan, berättar Lars Broberg.

Han beskriver det som trevligt att nu åter ses och spela ihop. Särskilt då spelmanslaget har fått två nya medlemmar på senaste.

– Hälften av oss är 70+. Nu kommer vi att träffas i Töreboda teater där vi har mer plats att hålla avstånd. Sedan får vi se vart det ta vägen.

Artikeltaggar

BlåsinstrumentCoronavirusetDragspelFolkmusikInstrumentMariestadMariestads BlåsorkesterMusikMusikkårOrkestrarTöreboda

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.