Hoppa till huvudinnehållet

Är förre rektorn utsatt för förtal?

Publicerad:

Fick före detta rektorn på Gullstensskolan äldre felaktigt ut 60 000 kronor när hans anställning avslutades?

- Nej, finns absolut inget konstigt i detta, det här handlar bara om att försöka smutskasta mig, säger Bo Östenius.

Radio Skaraborg gick i fredags gick ut med uppgiften att Bo Östenius "tog ut drygt 60 000 kronor i övertidsersättning utan att ha rätt till det". Skolchef Awaz Karim kommenterade det hela med att hon "litade på honom”, att Östenius hävdat att det rörde sig om tidigare överenskommelse mellan honom och förre skolchefen. Awaz Karim sa vidare att det vore önskvärt om Bo Östenius kunde bevisa att han hade rätt till övertidsersättningen.

Frågande

Det är häpnadsväckande uppgifter menar Bo Östenius när Mariestads-Tidningen kontaktar honom. Enligt honom finns det inget konstigt i detta.

Bo Östenius är mycket frågande till kommunens agerande (arkivbild).
Bo Östenius är mycket frågande till kommunens agerande (arkivbild). Foto: Owe E Hermansson

– Om vi tar det från början, apropå att jag hade ett konsultarvode. Anledningen till detta var att Gullspång kommun inte kunde erbjuda mig en lön som motsvarade vad jag haft i Stockholm på min senaste anställning som rektor på en grundskola, cirka 65 000 kronor i månaden. Så under mina 14 månader i Gullspångs kommun fick jag 30 000 kronor i månadslön samt 30 000 kronor per månad i konsultarvode. När man får konsultarvode innefattar det arbetsgivaravgifter och även semesterersättning, så egentligen hade jag cirka 50 000 kronor i månadslön, säger Bo Östenius.

– Så min lön, apropå att jag skulle ha varit så dyr, något man har velat påskina, stämmer inte. Jag vill påstå att jag tjänade mindre än kommunens andra två grundskolerektorer.

Men det talas om övertid, att skolchefen skulle ha godkänt

- Det är flextid i första hand och mertid som jag gjorde på helger under våren i första hand då jag blev ansvarig rektor för ytterligare två skolformer, vuxenutbildningen och IM, det fanns ingen chans att hinna med mitt arbete utan att även arbeta några timmar på helgerna.

Det fick du godkänt?

- Alla dessa timmar har min chef, Awaz Karim, godkänt i systemet månad för månad under ett helt år. Ingen har påtalat att jag gjort fel som fört in dessa flex- och komptimmar. Tanken med en flex- och komp är att man skall kunna ta ut dessa timmar vid behov, i ledighet. Så har jag också gjort i viss mån.

Men vad är det för 60 000 kronor som det nu talas om?

- I samband med att jag inte skulle få fortsätta min tjänst fick jag inte nämna detta till någon förrän månad innan min sista arbetsdag. Under den tiden hade jag helt enkelt inte någon möjlighet att ta ut dessa timmar. Den sista månaden, innan avslutningen, är ju då en rektor har som mest att göra. Jag hade dessutom ansvar för kommunens sommarskola och cirka 15-18 elever i feriearbete. Så jag frågade få Carina Broberg på löneavdelningen angående flex- och komptiden, som jag tänkt använda till lite extra semesterdagar. Hon svarade att finns det ingen möjlighet att ta ut dessa innan anställningen upphör så betalas det ut i lön.

Gullstensskolan äldre.
Gullstensskolan äldre. Foto: Owe E Hermansson

Så du menar att du inte gjort något fel?

- Detta är ren smutskastning och skulle kommunen hävda att jag gjort något oriktigt i detta så är det på gränsen till förtal. Jag har gjort som jag blivit tillsagt av kollegor, ingen har påtalat att detta skulle vara fel vare sig under min anställning eller efter. Om min arbetsgivare, skolchef Awaz Karim, inte ansåg att detta var rätt, så skulle hon inte godkänt det i systemet och sagt det till mig. Men eftersom flera andra också la in sådan tid så skulle ju det ha blivit lite märkligt. Först nu när en journalist ställer frågor så skapar man en efterhandskonstruktion för att smutskasta mig.

Nyligen skickade Bo Östenius ett mejl där han hotade att stämma kommunen.

– Jag har tydliggjort att det kan bli väldigt kostsamt att driva en juridisk process gällande företräde till återanställningsrätt för kommunen och även informerat dem om att jag nu låter en advokat titta på en stämningsansökan. Om det blir en stämningsansökan eller ej visar sig Inom kort.

Du vill tillbaka

– Min önskan är att återgå som rektor på Gullstensskolan eller varför inte skolchef. Men just nu ser det mörkt ut på den fronten, säger Bo Östenius.

Artikeltaggar

Awaz KarimGullspångNyheter

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.