Volvos miljardsatsning växer fram i centrala Skövde

• 1,6-miljardersprojektet syns nu tydligt • Nya gjuteriet beskrivs som viktigaste satsningen i Skövde • Tryggar jobben i fabriken

Volvos gigantiska satsning - gjuteriet G20 - syns nu tydligt i centrala Skövde. Den 22 meter höga betongkolossen ligger faktiskt bara ett stenkast från Resecentrum. "Detta är den viktigaste satsningen Volvo gjort här, viktig för hela regionen. Roligare än så här blir det inte" säger platschefen Lennart Richardsson. Och själva byggnaden står symboliskt väldigt fast i Skövdemarken med hjälp av 800 pålar.

För snart ett år sedan stod bland andra platschefen Lennart Richardsson och huvudprojektledaren Gustav Hagman vid en stor tom yta inne på Volvoområdet i Skövde. Framför dem fanns en grushög. De tog, tillsammans med andra, det första spadtaget till Volvokoncernens otroliga 1,6-miljaderssatsning på ett nytt gjuteri.

Volvochefen: “Detta är en glädjens dag”
Carl-Johan Fast, byggledare, Anders Nilsson, fastighetschef, Maria Salomonsson, kommunikationschef, Lennart Richardsson, platschef, och Gustav Hagman, huvudprojektledare, är mer än nöjda med satsningen i Skövde.
Carl-Johan Fast, byggledare, Anders Nilsson, fastighetschef, Maria Salomonsson, kommunikationschef, Lennart Richardsson, platschef, och Gustav Hagman, huvudprojektledare, är mer än nöjda med satsningen i Skövde. Foto: Roland Svensson

Synligt för Skövdeborna

För bland andra Richardsson och Hagman hade arbetet med projektet pågått i drygt fyra år innan klartecknet, pengarna, kom från AB Volvo:s styrelse. Nu kan de konstatera att en enorm betongkoloss, cirka 100 meter lång och 80 meter bred, vuxit fram på platsen. Bygget är nu också synligt för alla som passerar Volvoområdet som ju faktiskt ligger i Skövdes centrala delar.

500 lastbilstransporter har behövts för att få alla betongelementen från betongföretaget Kynningsrud i Uddevalla till Skövde.
500 lastbilstransporter har behövts för att få alla betongelementen från betongföretaget Kynningsrud i Uddevalla till Skövde. Foto: Roland Svensson

Att byggnationen är stor och viktig på flera sätt är extra tydligt när Lennart Richardsson, platschefen som går i pension inom kort, säger att "för en som arbetat inom Volvo i 40 år så blir det inte roligare än så här. Jag är glad att jag får uppleva detta". Han skrattar och tillägger:

– Hoppas jag får en inbjudan till invigningen om ett par år.

Platschefen Lennart Richardsson blickar upp mot den nya gjuteribyggnaden – glad över att få uppleva denna storsatsning. Där han står ska en hundra meter hög skorsten upp, fundamenten är redan förankrade långt ner i berget.
Platschefen Lennart Richardsson blickar upp mot den nya gjuteribyggnaden – glad över att få uppleva denna storsatsning. Där han står ska en hundra meter hög skorsten upp, fundamenten är redan förankrade långt ner i berget. Foto: Roland Svensson
Jag är glad att jag får uppleva detta

Jodå, det lär han så klart få, kanske kan han då även få se delar av den dokumentation som görs av byggnationen, bland annat med dag-för-dag-kameror som är uppsatta på strategiska punkter. Ytterligare ett tecken på hur viktigt projektet är.

Högst upp i byggnaden i den lokal som ska bli personalutrymmen har man utsikt över stora delar av staden och det är uppenbart hur "mitt i" Volvo ligger. Som en viktig och självklar del av Skövde och Skövdes utveckling.

– Satsningen är viktig för Skövde och regionen, den kanske inte nödvändigtvis kommer att innebära fler arbetstillfällen. Men den säkrar de vi har, förmodligen för en lång tid framöver, säger Richardsson.

För närvarande arbetar ett hundratal hantverkare med gjuteribygget. Om två år ska det vara klart.
För närvarande arbetar ett hundratal hantverkare med gjuteribygget. Om två år ska det vara klart. Foto: Roland Svensson

Maskiner från Tyskland

Just två år återstår innan allt är klart - produktionsstart beräknas bli årsskiftet 2022/2023. Om några veckor har man "tätt hus". Men mycket arbete återstår för totalentreprenören Skeppsviken som för närvarande har ett 100-tal hantverkare på plats.

– Installeringsarbeten inleds till sommaren, då ska alla utrustning in. Det handlar framför allt om maskiner som kommer från olika länder i Europa. Huvudsystemen är beställda och kommer från Tyskland, säger Gustav Hagman.

Vacker utsikt från det nya gjuteriet på Volvo, som ligger mitt i Skövde..
Vacker utsikt från det nya gjuteriet på Volvo, som ligger mitt i Skövde.. Foto: Roland Svensson

Står på 800 pålar

Byggnadens bottenyta är cirka 9 000 kvadratmeter stor, till det kommer våningsplan på cirka 4 500 m2. Betong är tungt liksom all den utrustning som ska installeras och det är lätt att räkna ut att det nya gjuteriet väger en del och därför måste stå stabilt.

Och det gör det.

– 800 pålar har använts med en sammanlagd längd på tre mil. De står nu mot berget, cirka 30 meter ner och håller upp byggnaden.

500 lastbilstransporter har behövts för att få alla betongelementen från betongföretaget Kynningsrud i Uddevalla till Skövde.

Allt detaljplanerat

Att få logistiken att fungera i ett jättebygge av den här storleken där varje del är avgörande för kommande steg har krävt noggrann och lång planering.

– Vi har bland annat satt upp traverser i taket redan, fast byggnaden inte är klar. Det skulle vara helt omöjligt att sätta upp dem när det kommit längre. I ett sådant här projekt kan ingenting bara dyka upp, allt är planerat in i minsta detalj, säger Gustav Hagman.

Han pekar också på fundamenten för formningsmaskinen - själva hjärtat i verksamheten - som redan är på plats i den enorma, öppna ytan som utgör huvudstråket i gjuteriet och som så småningom ska fyllas med produktionsutrusning.

Trots den pågående pandemin har bygget inte påverkats, vilket i vart fall delvis har förvånat de ansvariga.

– Vi visste ju lika lite som alla andra hur effekterna av pandemin skulle slå, men än så länge har allt gått väldigt bra, helt enligt planen. Allt har fungerat med leveranser, säger Anders Nilsson, fastighetschef vid Volvo Group Real Estate AB som ansvarar för Volvokoncernens fastigheter.

Förbereds för framtiden

Det nya gjuteriet G20 ska bli både modernt och flexibelt, det ska ersätta den 50 år gamla produktionslinjen i gjuteriet G1, de två byggnaderna dockas nu samman när modernt möter gammalt.

Volvo Gto bygger nytt gjuteri
Volvo Gto bygger nytt gjuteri Foto: Roland Svensson

Den befintliga formningslinjen för råsand ersätts med en ny med betydligt högre flexibilitet både vad gäller framtida produkter och material. Skövdefabriken förbereds på så sätt för framtidens produkter, processer och miljöutmaningar, satsningen innebär också ytterligare ett steg för en hållbar tillverkning. Energiförbrukning sänks och man minskar också användningen av ändliga material.

Skövdefabriken innehåller ytterligare ett gjuteri, en monteringsfabrik och tre bearbetningsfabriker. I Skövde gjuts svänghjul, cylinderblock och cylinderhuvud till 11-, 13- och 16-liters motorer.

Publicerad:

Artikeltaggar

AB VolvoBostad och byggenLennart RichardssonSkövde