Staam fick allt att stämma: "Otroligt häftigt"

Publicerad:
Inget kunde hindra MRK:s Amanda Staam från dundersuccé i Kristianstad. Här sitter hon upp på hästen Carilda Rose. Foto: Privat

Mariestads ridklubbs Amanda Staam är i superslag. Helgen som gick lade hon beslag på både första- och andraplatsen i fälttävlan i Kristanstad international eventing.

– Jag och hästarna är i fin form. Men jag trodde inte det skulle gå så här bra, säger hon.

Moholmsbon har haft en kanonhöst med bland annat seger i Unghästchampionatets sjuårsklass och en tredje plats i stentuff konkurrens i polska Sopot. Efter helgens tävling kan man lugnt konstatera att 30-åringen fortsätter rida på en framgångsvåg. Med egna uppfödningarna Corpoubet och Carilda Rose vann hon både guld och silver i den långa trestjärniga klassen.

– Båda hästarna presterade jättebra. Jag är fantastiskt nöjd över att jag red felfritt i både terrängritt och i banhoppning. Det är svårt att göra det, säger Amanda Staam.

Amanda satte press

Prestationen i terrängritten blir än mer imponerande eftersom ekipagen i den långa klassen är ute i över åtta minuter, vilket är påfrestande för hästarna som lätt drar på sig mjölksyra.

– Jag är imponerad över att både Kråkan (Corpoubets smeknamn) och Carilda Rose orkade. Jag har verkligen hittat rätt i träningen för hästarna var uthålliga, säger Amanda Staam.

Trots en strålande insats i terrängen låg Staam "bara" trea, respektive fyra inför den avslutande banhoppningen.

– Som vanligt hade vi några kostsamma småmissar i den inledande dressyren.

I banhoppningen var det omvänd startordning som gällde, vilket innebar att MRK-ryttaren startade före ekipagen som låg etta och tvåa. Via sina felfria rundor satte Amanda Staam ordentlig press på de nämnda ekipagen som inte lyckades hålla undan för den glödheta Moholmsbon.

– Att vinna och komma tvåa i den tuffa trestjärniga klassen var otroligt häftigt.

Målfoto om segern

Passande nog gick det nästan inte att skilja hennes hästar åt. Både Kråkan och Carilda Rose slutade på 33,3 poäng, men Kråkan vann tack vare att han var närmare optimaltiden i terrängritten.

Amanda Staams insatser i Skåne förstärker det faktum att hon med tillfredställelse kan se tillbaka på ett år andra bara vill glömma.

– Jag har medvetet valt att träna hästarna mer allsidigt och är jättenöjd att upplägget gett resultat.

Artikeltaggar

Amanda StaamFälttävlanHästsport

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare