Kommunen stänger publika mötesplatser

Nyheter | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Kommunchef Kristofer Svensson vid mötet med krisledningsnämnden där det togs beslut om att stänga ett antal publika mötesplatser.
Foto: Johan Eklöf
Mariestads kommun stänger ner alla publika mötesplatser med omedelbar verkan. Detta för att stoppa smittspridningen av covid-19.
– Vi tycker inte det är en drastisk åtgärd och fler kommuner kommer följa vårt exempel, säger kommunchef Kristofer Svensson.

Vid 14-tiden på torsdagseftermiddagen meddelade Folkhälsomyndigheten att man beslutat om skärpta allmänna råd i ytterligare tre regioner, däribland Västra Götaland. Senare under dagen samlades Mariestads kommuns krisledningsgrupp till möte. Där beslutades att omedelbart vidta åtgärder utifrån de nya råden. Bestämmelserna började gälla redan klockan 18.00 på torsdagskvällen.

– I helgen är det Halloween, vilket många ser som ett tillfälle för fest. Därför ska de nya reglerna gälla så fort som möjligt, säger kommunstyrelsens ordförande Johan Abrahamsson (M).

Kommunen har valt att stänga ned allmänna samlingspunkter som bibliotek, badhus, rehabbad samt fritidsgårdar. (Se faktaruta).

– Det handlar om förebyggande åtgärder för att få stopp på smittspridningen som på slutet ökat kraftigt i vissa delar av Skaraborg. Vi är rädda för en explosionsartad ökning här också, säger Kristofer Svensson.

Råd som riktlinjer

Vidare stängs stadshuset för besökare. Resor till andra kommuner ställs in, i stället sker möten digitalt.

Däremot kommer skolarna ha öppet som vanligt. Detsamma gäller torghandel och restauranger, men verksamheterna får extra tillsyn.

– Skulle det visa sig att man trotsar bestämmelserna kommer vi stänga ned med omedelbar verkan, säger Johan Abrahamsson.

De senaste veckorna har antalet coronafall i Mariestad minskat. Varför tar ni till exceptionella åtgärder?

– Åtgärderna är inte extrema utan nödvändiga. Det här är långt ifrån över och bland annat ser vi en klustersmitta i Karlsborg där antalet nya fall skenat i väg. I Mariestad har folk börjat umgås som vanligt och det måste vi göra något åt.

Folkhälsomyndighetens råd gäller i tre veckor, men det är oklart hur länge kommunens bestämmelser står fast.

– Vi vill inte sätta något slutdatum. Allt beror på hur situationen ser ut, men Folkhälsomyndighetens råd fungerar som riktlinje för oss, säger Johan Abrahamsson.

– Vi kommer hela tiden ha en fortsatt diskussion, säger oppositionsråd Ida Ekeroth Clausson (S).

Alltjämt individansvar

Klart är i alla fall att anställda som jobbar på nedstängda arbetsplatser kommer att förflyttas till andra verksamheter.

Kommunen hoppas att deras snabba handlande ska ge samma resultat som i våras, i samband med att de första coronafallen konstaterades i Mariestad.

– Då var vi väldigt snabba med restriktioner på äldreboenden, att man ska använda handsprit och jobba hemifrån. Vi agerade helt rätt, säger Johan Abrahamsson.

Trots kommunens nya regler lägger han fortfarande det största ansvaret på individen.

– Läget är mycket allvarligt och jag vill till exempel inte veta av några fester i samband med Halloween. Om folk inte sköter sig kan nästa steg bli att förbjuda folk att röra sig utomhus, säger Abrahamsson.

I morgon, fredag, kommer Mariestads kommun med ytterligare information gällande bland annat idrottsanläggningar.

Åtgärder Mariestads kommun

Ledning

• Föreningsverksamhet för personer över 15 år ska inte ske i kommunens lokaler. Där Riksidrottsförbundet eller motsvarande organ beslutat annat, t.ex. vid elitverksamhet, ska deras beslut gälla.

• Följande samlingsplatser stängs tills vidare: Stadsbiblioteket, badhuset (Simundervisning på skoltid fortgår som planerat. Annan simundervisning för barn födda efter 2005 är OK.) fritidsgårdarna, Elvärket , Blåbäret, teatern och museet.

• Stadshuset kommer att vara låst. Entrévärdar kommer att sköta insläpp.

• I övrigt gäller: Endast digitala möten, inga resor till andra kommuner.

• Uppmana föreningar att ställa in sin verksamhet utom den som riktar sig till barn födda efter 2005.

Utbildning

• Skolor, förskolor och gymnasiet håller öppna. Huvudbudskap: Inte ha fest m.m. Håll er hemma!

Samhällsbyggnad/Miljö

• Extra tillsyn krogar/restauranger på lunch och helger

Teknik

• Torghandel håller öppet så länge. Rehabbadet stängs (öppet för särskolan). Securitas får i uppdrag att prata med unga.

Stöd och omsorg

• Uppdaterar hygienutbildning. Besöksrutiner ses över.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.