Hoppa till huvudinnehållet

Runes intresse blev en bok

Publicerad:
Efter 40 års släktforskning, som nu omfattar cirka 39 000 personer, har Mariestadsbon Rune Johansson skrivit boken "Min släkt i Tiveden".
Efter 40 års släktforskning, som nu omfattar cirka 39 000 personer, har Mariestadsbon Rune Johansson skrivit boken "Min släkt i Tiveden". Foto: Charlotte Ferneman

Mariestadsbon Rune Johansson har släktforskat i cirka 40 år. Han har hittat många kopplingar, fakta och anekdoter. För att bevara de till eftervärlden, främst till sina barn och barnbarn, har han nu skrivit en bok.

"Min släkt i Tiveden" är titeln på boken som Rune Johansson låtit trycka upp.

– Jag hade så mycket material, säger pensionären.

Släktforskningen började han med i 40-årsåldern.

– Jag var allmänt intresserad och tyckte att det var roligt att få veta mer om bygden. En kompis, Ingemar Wikenros, var en väldigt stor inspiration också, säger Rune.

Hans tidsfördriv skiljde sig mycket från det han höll på med på jobbet.

– Jag är biolog och var naturvårdare till yrket, förklara Rune som lade mer och mer tid på släktforskningen.

– Istället för att titta på tv om kvällarna satt jag med böcker och läste på.

Människor och händelser

I Runes släktforskning finns nu mer än 39 000 personer, de allra flesta med kopplingar till Tiveden och omkringliggande områden.

– I boken redovisas en mer fördjupad forskning fyra generationer tillbaka samt också deras ättlingar. För de flesta släktgrenarna går släktforskningen och redovisningen i boken tillbaka åtta till tio generationer, i några fall 11-12 generationer, ända till mitten på 1500-talet. I boken är omkring 1100 släktingar nämnda.

Inledningsvis skriver Rune även om sin barndom och hur man levde på 1950-talet. Vidare beskriver han sina syskon och deras familjer samt släktingarna på hans fars och mors sida.

– Vissa har jag beskrivit mer ingående än andra.

När han började skriva var den endast tänkt till den närmaste familjen. Nu har han dock låtit trycka upp och sålt 75 exemplar.

– Några av de som beställt boken blev utan, säger Rune.

Han har gått fyra generationer tillbaka, och letat fram ättlingar som finns eller funnits över stora delar av Sverige. Hans forskningar sträcker sig ända till 1600-talet.

– Tiveden är Sveriges sydligaste finnmark. Jag hittade även att jag har förfäder som var finninvandrare.

Ett fotografi där hela familjen i Solbacken syns, först mor Astrid, sedan Maj-Lis, far Bertil, Rune och Gun-Britt.
Ett fotografi där hela familjen i Solbacken syns, först mor Astrid, sedan Maj-Lis, far Bertil, Rune och Gun-Britt. Foto: Charlotte Ferneman

Nya möten

När det gäller sekelskiftet 1800-1900 var det även i Tiveden många som utvandrade till Amerika, bland de ganska nära släkt till Rune.

– Jag har spårat upp flera av dem som mina förfäder tappade kontakten med på 1940-talet. Att hälsa på några av mina släktingar Amerika vidgade mina vyer.

Rune har även haft besök av dem i Sverige.

– De kom hit vintertid och skulle se torpet deras förfäder bodde i innan de emigrerade. På morgonen gick min släkting ut på trappan och sa "Åh vad skönt att det är mulet!". Det kan man nog njuta av när man bor i Kalifornien tänkte jag.

Många bilder

När Rune ledde exkursioner i Tiveden, där han är född och uppvuxen, märkte han att många var intresserade av hans efterforskningar.

– Människorna frågade om bygdens historia. Jag samlade på mig uppgifter och gamla kort från dem.

Numer har Rune över 5 000 gamla kort, de flesta från Tivedens svunna tid. En del av dessa har fått plats i hans bok.

Hans hemby heter Svanhult och tillhör Undenäs socken, till den har han gjort en egen hemsida.

– Jag intresserar mig för folket som bott och bor i trakten, bebyggelsen samt seder och vanor.

Mariestadsbon har hittat väldigt mycket information om just Svanhult.

– Det blir nog nästa bok.

Artikeltaggar

Ingemar WikenrosLitteraturSläktforskningUndenäs

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.