Hoppa till huvudinnehållet

Tuff situation för bowlinghallarna

Publicerad:
Gabriel Karlsson, som driver Mariestads bowlingcenter, känner av svårigheterna i verksamheten.
Gabriel Karlsson, som driver Mariestads bowlingcenter, känner av svårigheterna i verksamheten. Foto: Peter Gustafsson

De hårdare restriktionerna för att bekämpa covid-19 slår hårt mot idrotten.

Bowlingsporten är inget undantag och på Mariestads bowlingcenter är arrendatorn Gabriel Karlsson bekymrad.

– Jag har valt att ha öppet, men en säsong utan seriespel går inte, säger han.

Bowlinghallarna i landet kämpar för sin överlevnad och i närområdet finns två hallar i Töreboda respektive Mariestad. I Töreboda driver Gustaf Johansson GJ bowling och i Mariestad är det Gabriel Karlsson, som arrenderar hallen sedan två år tillbaka.

Kännetecknande för båda är att med ett lägre besöksantal slår det direkt mot företagen.

– Det var kännbart redan i våras när pandemin slog till. Men det är kännbart för hela samhället, säger Gabriel Karlsson.

Bowling är speciellt på så sätt att om det inte finns någon som driver en hall, finns det små möjligheter att bedriva sporten.

I torsdags kom nya hårdare restriktioner. Det innebar att all tävlingsverksamhet skjuts upp till den 19 november för de föreningar som finns i Västra Götaland och andra län som vidtagit hårdare råd.

När MT tittade in i Mariestads hall under lördagen var en handfull personer igång med att spela. Däremot var tävlingen "Halloweenspecial" inställd. Detsamma gäller Halligan på vardagar, som tar paus. Gabriel Karlsson tillåter spel på varannan av de åtta banorna.

– Jag har pratat med andra hallar och det är kärvt utan tävlingsspel och troligtvis inga träningar. Det är upp till klubbarna att ta de besluten.

Vill ha rak linje

Gabriel Karlsson betonar att han förstår allvaret i situationen och varför myndigheterna vill minska spridningen genom olika direktiv.

Samtidigt känner han en frustration över situationen, där han ser andra sporter få fortsätta med matcher och upplever att bowlingen hindras.

– Det är bara råd och rekommendationer som gäller. Samtidigt får vissa idrotter fortsätta och andra inte. Jag förstår inte skillnaden. Antingen kör man ett förbud för alla eller också gör man det inte. Det blir för luddigt och tas inte på allvar.

Antingen kör man ett förbud för alla eller också gör man det inte

Han fortsätter:

– Team Mariestads allsvenska herrar får inte spela matcher medan Bois hockey får spela. Smittar det mindre i hockeyn? Jag förstår allvaret och att vi kanske får stänga ner, men då gäller det hela samhället och är lika allvarligt överallt, säger Gabriel Karlsson.

Efter stängningen i slutet av förra säsongen var tanken att bowlinghallarna skulle rädda upp ekonomin under högsäsongen 2020/2021. Tre veckor med låg beläggning blir ett ovälkommet hack i återhämtningen.

Artikeltaggar

BowlingGabriel KarlssonVadsbohallen

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.