Mariestads handlare positiva till visir–men vill inte använda dem

Nyheter
PUBLICERAD:
Roger Karlsson vill inte tvinga sin personal att bära visir, men har inga problem med om någon skulle vilja använda det,
Foto: Charlotte Ferneman
I fredags infördes frivilliga visir för handlarna i Mariestad.
Flera handlare i stan tycker att det är bra, men inte nödvändigt i sina butiker.
– Det finns många andra lösningar och idéer för att hålla medarbetare och kunder säkra, säger Ann-Charlotte Wallin, butikschef på Lindex.

Efter torsdagens besked om de skärpta allmänna råden vidtog Tillväxt Mariestad åtgärder för att göra handeln i Mariestad så säker som möjligt. De handlare som vill kan nu hämta visir och använda de vid närmare kundkontakt.

– Handeln kan inte göra som andra organisationer och jobba hemifrån. Vi tittade därför på vad vi kunde göra för att skydda handlarna och kom fram till den här lösningen, säger tillväxtstrategen Maria Johansson och fortsätter:

– Många har redan vidtagit åtgärder, med plexiglas vid kassorna, men man kan även behöva hjälpa kunden på andra platser i butiken. Genom visir kan det nu göras på ett tryggt sätt. Det handlar precis lika mycket om att värna om kundens som om butiksinnehavaren och den butiksanställdes hälsa.

"Kan styra mycket själva"

Handlarna själva anser att det finns andra sätt att vara trygga på.

Lars Pontén betonar vikten av att tvätta händerna och fortsätta hålla distans oavsett om personalen har visir eller inte.
Foto: Charlotte Ferneman

– Jag tror att det är viktigare att ha respekt och hålla avstånd än att gå runt med visir. Om någon i personalen känner sig säkrare med visir får de ha det, men jag tänker inte tvinga någon, säger Roger Karlsson, butikschef på Intersport.

– Det är inget vi är emot, men det är inte heller något vi har än. Vi ser till att skydda både oss och kunder ändå. Distans och att god handhygien är fortfarande minst lika viktigt. Visir är inget garanterat skydd, säger Lars Pontén, butikschef på Järnia.

På Lindex kommer man inte använda visir så länge det är frivilligt.

– Jag har inte fått någon respons från personalen att de vill ha visir. Vi har plexiglas i kassan som skyddar oss och kunderna väl. Ute i butiken kan vi dessutom välja vilket avstånd vi har till kunderna. Det är jättebra att det finns visir för dem som vill, det kan bli en trygghet för dem, säger Ann-Charlotte Wallin och fortsätter:

– Vi kan styra mycket själva: ha besöksvärdar, stänga provrum och även stänga butiken, om det skulle bli för att förhindra för mycket folk i butiken samtidigt. Det handlar om att vara kreativ.

Vill leverera

Redan innan de skärpta råden hade flera julmarknader i Skaraborg ställts in, men i Mariestad vill man fortfarande genomföra någon form av marknad.

Ann-Charlotte Wallin berättar att man på Lindex i Mariestad hittat andra alternativ för att hålla kunder och personal säkra.
Foto: Charlotte Ferneman

– Vi kommer inte ha en marknad så som vi är vana vid, men vi kommer göra vad vi kan för att sprida en stämning inför julhandeln. Vi kommer ha pyntade granar i esplanaden som förskolebarnen i kommunen har gjort. Det som kan levereras coronaanpassat vill vi leverera, vi får se hur det blir, avslutar Maria Johansson.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.