Hoppa till huvudinnehållet

Nya tider på Törebodas ridanläggning

Publicerad:
Dagtid är det lugnt på Törebodas hästklubb. Men ordförande Elisabet Ekblom berättar att det är kö till ridlektionerna kvällstid. Foto: Charlotte Ferneman

Den svenska idrottsrörelsen kämpar på i coronatider.

Töreboda hästklubb är inget undantag när restriktionerna ska följas.

– Vi följer förhållningsreglerna, men det är synd att vi inte kan få till de populära käpphästarna, säger ordförande Elisabet Ekblom.

Klubben har numera även en ridskolechef, som är med och utvecklar verksamheten.

Just som många hoppades på att restriktionerna skulle släppa kom nya hårdare besked för att minska smittspridningen.

För ridklubbarna innebär det i stort sett att alla tävlingar är inställda. På Töreboda HK är det i vanliga fall cirka fyra tävlingar på år.

– Tävlingsekipagen vi har i klubben drabbas också när de inte kan åka ut och tävla. Det är lättare att ha tävling ute än inne, säger Ekblom.

Det svenska ridsportförbundet rekommenderar sedan tidigare att ridskoleverksamheten och enskild träning fortsatt kan fortgå under förutsättning att en riskbedömning gjorts som visar att aktiviteten är möjlig att genomföra.

Milly är en av hästarna som finns på Törebodas anläggning.
Milly är en av hästarna som finns på Törebodas anläggning. Foto: Charlotte Ferneman

Töreboda HK, som har cirka 200 medlemmar, råder alla som rider att endast ha med en medhjälpare. Dessa ska helst lämna stallet så fort aktiviteten är över eftersom man vill minska antalet personer som vistas samtidigt på anläggningen.

– Vi har bjudit in till pay and jump, där man bokar och kan hoppa en bana. Och även en pay and ride för dressyren. Det har vi gjort så att medlemmarna har någonting att träna inför och om man kommer utifrån så visar vi upp vår verksamhet, säger Elisabeth Ekblom.

Ridskolechef

Törebodaklubben har inte lamslagits utan har istället siktat mot framtiden genom att anställa en ridskolechef. Den första någonsin i klubben.

Från augusti har Törebodabon Karl Sandstedt uppdraget på en halvtidstjänst. Även Anna Ericsson och Sara Gustavsson håller i lektionerna på ridklubben.

Stallet byggdes 2009 och rymmer både ridskolehästar och inackorderade hästar.
Stallet byggdes 2009 och rymmer både ridskolehästar och inackorderade hästar. Foto: Charlotte Ferneman

– Vi har tio ridskolehästar och cirka 130 personer som rider. Det är fyra lektioner fyra kvällar i veckan och kö till grupperna, berättar Elisabet.

Vi har tio ridskolehästar och cirka 130 personer som rider

Ordföranden gläds åt att klubben även lockat sju-åtta killar till ridsporten.

I februari valdes Elisabet till ordförande på ett uppdrag över två år. Hon är lyhörd för nya idéer för att utveckla klubben.

Anläggningen vid Töreshov ägs av kommunen. Hästklubben och föreningarna vid Töreshov har även gemensam vaktmästare, som bland annat sköter underhållet.

Så mycket luft som möjligt gäller för hästarna.
Så mycket luft som möjligt gäller för hästarna. Foto: Charlotte Ferneman
Tvättstugan en välbesökt plats för ryttarna.
Tvättstugan en välbesökt plats för ryttarna. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

HästsportTöreboda hästklubbTöreshov IP

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.