Hoppa till huvudinnehållet

Livet står i blom året om

Publicerad:
Eva Linnea Jahr är en kvinna som brinner för trädgård och odling. Foto: Charlotte Ferneman

Bonde söker fru gjorde Stockholmare till lantis. Ett odlingsintresse som bara växer. Dessa rubriker hade också kunnat passa in på Eva Linnea Jahr, en aktiv kvinna som hittat rätt i Hova.

Villa Linnea står det på huset som Eva Linnea Jahr sedan ganska exakt två år tillbaka kallar sitt hem.

– Jag tittade på det åt en kompis som också skulle flytta hit från Stockholm, och blev kär direkt. När kompisen ändrade sina planer slog jag till på huset.

Större delen av sitt liv har Eva Linnea bott i Täby. Där lärde hon känna kvinnan som fick henne att bli lantis.

– Min väninna var 2011 med i Bonde söker fru, där hon träffade mannen som hon numer bor i Karlsborg med. De kopplade ihop mig med en annan bonde i området som gjorde att jag flyttade ner hit, berättar Eva Linnea.

Med tiden tog förhållande slut men kärleken till omgivningen var den samma.

– Jag trivdes så bra och letade efter ett sommarställe eller torp.

Evatorp - ett andra hem

Mellan Hova och Laxå hittade hon det som nu fått namnet Evatorp. Där har hon kallvatten, toalett och utedusch. Under odlingssäsongen, mellan maj och september, blev det snabbt henne och kattens hem.

– Min tanke var att hitta en lägenhet i Hova men det fanns bara några i Gullspång.

Det som främst drev henne till landet är ett stort odlingsintresse. Hemma i Hova anlägger hon just nu sin femte trädgård.

– När jag bodde i radhus i Täby med man och barn hade jag trädgård. Samma sak under tiden jag hade hus i Växjö och månadspendlade till jobbet i Stockholm.

På Evatorpet sker odlingen av hjärtats lust med målet att kunna äta egen ekologisk frukt och grönt. Nästan all skörd fryser hon in för att slippa konserveringsmedel.

– När mina äpplen och gurkor tagit slut, har jag svårt för att köpa sådana i affären.

Blev med blogg

När Eva Linnea 2008 surfade på nätet för att hitta ett växthus kom hon första gången i kontakt med bloggar. Hon började följa några och snart hade hon en egen.

– Jag är inte ute efter digitala samarbeten. För mig är bloggen en dagbok, om någon vill läsa det jag skriver är det bara kul.

Varje gång hon började ett nytt större livskapitel har hon startat en ny nätdagbok.

Eva Linnea förklarar att odlingen och bloggarna för henne är ett sätt att leva.

– På 1980-talet var det ovanligt att källsortera, det delades upp i elektronik, glas och metall, men jag gjorde det. Jag har också alltid strävat efter att slänga så lite som möjligt.

Utanför sin Villa Linnea finns det mycket vackert att titta på.
Utanför sin Villa Linnea finns det mycket vackert att titta på. Foto: Charlotte Ferneman

Villa Linnea - samlingsplats

Även om Eva Linnea säger att hon inte är så mycket för blommor och blad, är det just de förstnämnda hon i en långsiktig plan att avveckla Evatorp, tagit med till trädgården i Hova. Nästa år ska buskar och till sist några av frukträden byta ställe.

– Det är för jobbigt att ha två trädgårdar.

Dessutom gjorde en tromb, som i våras drog genom torpets trädgård och tog med sig en gran samt trädgårdstunnel, valet lättare.

En egenbyggd kompost har fått plats i trädgården hemma i Hova.
En egenbyggd kompost har fått plats i trädgården hemma i Hova. Foto: Charlotte Ferneman

Ordning och reda

Genom åren har Eva Linnea gått flera kurser inom trädgård. Viktigt för entusiasten är ordning och reda. Det skapar de 64 pallkragar Eva Linnea har på sitt torp.

– Jag är ingenjör i botten så jag gillar räta vinklar, säger Eva Linnea och skrattar.

Fram till hösten hon fyllde 50 år var hon anställd inom läkemedelsindustrin i Stockholm. Därefter utbildade hon sig till massör med eget företag och var även instruktör på gym.

– När jag var 62 år blev jag pensionär och flyttade hit.

Kuriosa om Eva

I och med att hennes väninna, som lockade henne till lantlivet, varit med i Bonde söker fru gick snacket om programmet i tjejgänget.

– För att kunna säga att jag också hade sökt skickade jag ett brev till säsongen 2012.

Eva Linnea var rätt chockad när produktionsbolaget ringde och sa att hon var utvald. Det blev en dejt med kamelbonden från Öland och medverkan i några avsnitt av Bonde söker fru i TV4. Det blev ett minne för livet.

Artikeltaggar

Bonde söker fruFredagsintervjunGullspångHovaMeraOdlingTrädgård

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.