Hoppa till huvudinnehållet

Volvo söker bidrag för storsatsning

Publicerad:
Volvo Cars och Powertrain Engineering Sweden AB hoppas nu på statligt bidrag för att kunna satsa på hybriddrivlinor.
Volvo Cars och Powertrain Engineering Sweden AB hoppas nu på statligt bidrag för att kunna satsa på hybriddrivlinor. Foto: Anna Warner

Volvo Cars och PES ansöker om drygt 158 miljoner kronor från Naturvårdsverkets satsning Klimatklivet. Pengarna vill man använda till att ställa om Skövdefabriken för att tillverka hybriddrivlinor.

Inga beslut är ännu fattade men tankar och planer på en stor förändring finns när det gäller tillverkningen av bilmotorer i Skövde.

Därför har Volvo Cars, eller rent formellt företaget Powertrain Engineering Sweden AB, PES, ansökt om 158 400 000 kronor från statliga Klimatklivet. Det är 40 procent av hela satsningen som man beräknar har en prislapp på 396 100 000 kronor.

Minska energiåtgång

Enligt ansökan till länsstyrelsen vill man konvertera en del av produktionsenheten. Det kommer att minska energiåtgången då behovet för att tillverka en enhet minskar från 125 kWh till 50 kWh.

Anläggningen i Skövde är i dag klimatneutral, skriver man i ansökan, och konverteringen ska uppnå låg vattenförbrukning och hög andel materialåtervinning av avfallet.

Omgivningarna ska planeras så att man når positiva effekter på biologisk mångfald.

Kortare transporter

Man skriver vidare att transportbehovet minskar då produktionen av de elektriska drivlinorna förläggs i en region där leverantörer av komponenter samt produktionen redan finns. Man minskar även miljöpåverkan genom att konvertera en befintlig anläggning jämfört med att bygga en ny.

Företaget menar att projektet kommer att påbörjas efter ett positivt beslut om stöd, och om konverteringen inte kan genomföras kommer Skövdefabriken fortsätta med tillverkningen av förbränningsmotorer för att inte tappa arbetstillfällen.

En motor tillverkad på Volvo Cars. Nu planerar man att ställa om produktionen.
En motor tillverkad på Volvo Cars. Nu planerar man att ställa om produktionen. Foto: Thomas Hagström/arkiv

Negativt för Skövde

Man skriver vidare i ansökan att fordonsindustrin är viktig för Skövde och att många underleverantörer finns här, och man poängterar de negativa effekterna för kommunen om fordonsindustrin skulle trappas ned.

Representanter för företaget vill i dag inte uttala sig om projektet eftersom inga beslut är fattade, och man befinner sig mitt i processen.

Nya generationen

Powertrain Engineering Sweden AB är ett bolag som nu håller på att delas av från Volvo Cars AB. PES kommer att omfatta anläggningen i Skövde samt en del medarbetare i Göteborg, totalt 3 168 anställda. Delningen kommer att vara klar vid årsskiftet.

Enligt ett pressmeddelande från 2019 är avsikten att slå ihop Volvo Cars och Geelys förbränningsmotoravdelningar och satsa på den nya generationens förbränningsmotorer och hybridbilar i det nya företaget. Volvo Cars kan då helt fokusera på sina helelektriska premiumbilar.

Positiv bedömning

I sitt yttrande till Naturvårdsverket skriver länsstyrelsen att den sammantagna bedömningen av ansökan är positiv då den "avser omställning av produktion där nuvarande tillverkning av förbränningsmotorer minskar och omvandlas för att i stället tillverka elmotorer."

Stor satsning

Klimatklivet betalas ut från Naturvårdsverket och är ett investeringsstöd till lokala och regionala åtgärder som minskar utsläppen av koldioxid och andra gaser som påverkar klimatet. De som kan söka är exempelvis företag, kommuner, landsting och andra organisationer.

Länsstyrelsen tar emot ansökningarna och gör en första bedömning. Det totala anslaget för Klimatklivet 2020 är 2,4 miljarder kronor.

Representanter för företaget vill i dag inte uttala sig om projektet eftersom inga beslut är fattade, och man befinner sig mitt i processen.
Representanter för företaget vill i dag inte uttala sig om projektet eftersom inga beslut är fattade, och man befinner sig mitt i processen. Foto: Anna Warner

Artikeltaggar

AB VolvoMiljöSkövde

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.