Mariestad årets husbilsvänligaste kommun

Nyheter
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Husbilsklubbens.se vice ordförande Åke Andersson lämnade över diplomet till Johan Abrahamsson.
Foto: Charlotte Ferneman
2016 tog Mariestad för första gången hem priset som Sveriges husbilsvänligaste kommun.
Nu, fyra år senare, får kommunen ta emot utmärkelsen ytterligare en gång.
– Vi är jätteglada och stolta. Nu kommer vi jobba ännu hårdare för att vinna en tredje gång, säger kommunalrådet Johan Abrahamsson (M).

Under tisdagseftermiddagen samlades representanter från Mariestad kommun i hamnen för att ta emot utmärkelsen som överlämnades av vice ordförande Åke Andersson och sekreterare Nils Svensson i Husbilsklubben.se, Sveriges största förening för husbilsåkare med över 15 000 medlemmar.

Klubben har delat ut utmärkelsen Sveriges husbilsvänligaste kommun sedan 2014. Tidigare år har nomineringarna endast kommit från klubbens medlemmar, men nytt för i år var att kommunerna kunde nominera sig själva.

Mariestad var en av tre kommuner som nominerats till årets pris av klubbens medlemmar tillsammans med Kiruna och Leksand. Resterande av de totalt sex kommuner som gjorde upp om priset hade nominerat sig själva genom kommunens turistansvariga, till dessa hörde Ulricehamn, Oxelösund och Filipstad.

Mariestads kommun representerades av utvecklingschef Jonas Johansson, arbetsledare för park Linus Engqvist, kommunalråd Johan Abrahamsson, näringslivschef Björn Zandelin och turimsutvecklare Anna Söderman.
Foto: Charlotte Ferneman

– Det är första gången som en kommun som redan vunnit nominerats, men fick in en väldigt bra motivering, säger Åke Andersson.

"Har förstått"

Efter en omröstning från Husbilsklubbens medlemmar tog Mariestad hem vinsten med en tredjedel av rösterna.

– Jag hoppas ni försätter utvecklas, sa Åke Andersson innan han lämnade över diplomet och läste upp motiveringen som skrivits av en klubbmedlem: "Mariestad har verkligen förstått vad man som kommun kan göra för att husbilsturister ska trivas. Webbplatsen är mycket välkomnande och informativ för husbilsturister beträffande upplevelser och aktiviteter, samt en presentation av hela åtta ställplatser och fyra campingar. Det kanske största beviset att Mariestad är Sveriges mest husbilsvänligaste kommun är, att det ofta är fullbelagt på de centrala ställplatserna och vad gör kommunen åt det? Jo de bygger ut, en reservplats att ta till vid högtryck. Så gör den husbilsvänliga kommunen."

Efter att motivationen läst upp firades priset med applåder och lite bubbel. Representanterna från kommunen var mycket glada över utmärkelsen.

Priset firades med bubbel.
Foto: Charlotte Ferneman

– Förra gången vi fick utmärkelsen såg vi ett stort uppsving i husbilsbesökare. Det här är viktigt för en fortsatt ökning vilket jag tror att vi kommer märka av i minst tre år framåt, säger Johan Abrahamsson.

– Det är ett kvitto på att den satsningen vi gör är rätt, säger Anna Söderman, turismutvecklare i Mariestad kommun.

Hur känns det att ha fått den här utmärkelsen två gånger?

– Det är alltid svårare att vinna en andra gång, men det visar att vi har hållit i och fortsatt att utveckla vår husbilsturism. Det är tack vare husbilsåkarna som vi har en större omsättning på sommaren än under julen. De är otroligt viktiga för centrumhandeln, vi ser fram emot att ännu fler husbilar kommer hit, säger Johan Abrahamsson.

Kommuner som fått utmärkelsen

2014: Ystad

2015: Kristinehamn

2016: Mariestad

2017: Kalmar

2018: Karlskoga

2019: Lysekil

2020: Mariestad

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.