70-tal uppdrag på Vänern

Nyheter
PUBLICERAD:
Sjöräddningssällskapet i Mariestad kan summera ett 70-tal insatser på Vänern under året.
Foto: Peter Gustafsson
Sjöräddningssällskapet i Mariestad (och Sjötorp) har i år genomfört ett 70-tal insatser på Vänern. Det är något fler än 2019. Juli är den mest intensiva månaden för medlemmarna.

Noterat den 19 september på hemsidan med överskriften Båt på grund: "På väg in i hamnen efter övning ringer medlemscentralen, en båt på grund utanför Lambar. Vi vänder och är framme hos haveristen efter några minuter. Båten står mitt på grundet, efter att ha rekat kastar vi över en tamp, drar loss och efter kontroll bogserar vi till Mariestad för reparation. Allt väl".

Säkert en ganska vanlig och odramatisk händelse för de proffsiga amatörerna - men guld värt för den nödställda!

Sjöräddningssällskapet bildades av eldsjälar 1907 och fortfarande har alla båtar runt om i landet frivilliga besättningar som är beredd att ställa upp dygnet runt, året om. Hela verksamheten bygger på gåvor, medlemskap och ideella insatser.

Sedan 2010

Sjöräddningssällskapets station i Mariestad startade 2010 och finns i västra hamnen. Ett par båtar och en svävare finns till förfogande för de 22 medlemmarna. Var fjärde vecka sköts jouren från Sjötorp där det finns fem medlemmar. Samtliga som är med i Sjöräddningssällskapet måste kunna vara på plats i båten en kvart efter ett larm.

– Vår peak är under veckorna 28 till 31. Då är det ganska intensivt, konstaterar Bo Jansson som är stationsansvarig i Mariestad.

Fara för liv

Enligt honom har man hittills i år genomfört ett 70-tal utryckningar, varav tio fallit in under den interna rubriceringen Fara för liv.

– Vi har också åkt på fem sjukvårdsuppdrag på sjön. Aktioner som lett till ambulansfärd till sjukhus.

"Vår peak är under veckorna 28 till 31. Då är det ganska intensivt", konstaterar Bo Jansson som är stationsansvarig i Mariestad.
Foto: Tomas Höglund

Bo Jansson säger att det varit något fler uppdrag detta år jämfört med 2019.

– Utöver de akuta insatserna har vi genomfört ett 50-tal övningsuppdrag på Vänern.

– Under juli var vi tvungna att köra jouren på mininivå; vi har ett ständigt behov av nya sjöräddare, men legat lågt med rekryteringen i år på grund av coronaläget.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.