Byggboom i Mariestad trots kristider

Publicerad:
I Mariestad råder byggeufori mitt under brinnande pandemi. Mariestads padelarena anläggs i rasande fart och 7 december ska hallen vara redo att tas i bruk. Foto: Charlotte Ferneman

Mitt i coronapandemins härjningar sker en byggexplosion i Mariestad.

– Det är ett perfekt tillfälle för byggnationer. Eftersom många verksamheter går på sparlåga kan företag i stället lägga kraft på nybyggen, säger Bo Richardson, vd på Vadsbolås.

Just nu uppförs många nya anläggningar runt om i staden. En del lokaler ska rymma nya verksamheter medan andra tillverkas i syfte för expandering eller modernisering.

Vadsbolås är ett exempel på det sistnämnda. Företaget flyttar från lokalerna på Stockholmsvägen till ett nytt hus i kvarteret Hyveln.

– Allt går enligt prognos. Skalet på byggnaden är redan färdigt och nu monteras de inre väggarna, säger Bo Richardson som berättar att Vadsbolås siktar på att öppna de nya lokalerna till våren.

Ett långt stenkast därifrån, i Katthavet, uppförs Mariestads padelarena. Meningen var att anläggningen skulle öppna för spel i september, men takhöjden var tvungen att justeras och därför är det nya öppningsdatumet 7 december.

– Nu är vi nära att slå upp portarna och processen är under kontroll. Omklädningsrummen blir dock inte färdiga i samband med öppning. Men som läget är just nu får vi ändå inte använda dem, säger banägare Carin Nilsson.

Två padelhallar

I Haggården får staden ytterligare en padelhall. På Hammarsmedsgatan ska Padelcenter Mariestad stå färdig i mars nästa år.

– Egentligen hade vi tänkt öppna i höst. Men några administrativa ärenden har dragit ut på tiden, säger Peter Wallgren, en av ägarna till den blivande hallen.

Byggandet tar fart i början av december.

– I början var det många saker att hålla koll på, men nu känner jag mig trygg med processen, säger Wallgren.

Längre ut i Haggården bygger Willys ut sin butiksyta från 1 900 kvadratmeter till 2 500 kvadratmeter.

– Butiken ska bli fräschare och mer modern. Vi byter inredning och anpassar affären till e-handel där vi kommer ha ett rum för avhämtning av färdiga matkassar, säger butikschef Roger Holmberg.

Händelserikt i Haggården

Detaljhandelsjätten Rusta, har tvärtemot många andra företag, gjort stora förtjänster under coronapandemin. Nästa år ska ett varuhus öppnas i Mariestad, butiken ska ligga bredvid Willys och blir Rustas 106 varuhus i Sverige. Byggarbetet har ännu inte startat.

– Vi drar i gång direkt efter årsskiftet och hoppas kunna öppna under sensommaren 2021. Vi tror att det är helt rätt tid att starta ytterligare en butik. Coronapandemin har gjort att många har utrymme för hemrenovering, säger Peter Jansen, etableringschef för Rusta i Norden.

Av alla nybyggnationer i Mariestad ligger Farmartjänsts nya lokaler längst söderut. Farmartjänst flyttar, tillsammans med sina dotterbolag Tomas Byggare och Skaraborgs skog- och landskapsservice, till Storegårdsvägen i Haggården.

– Allt går enligt plan och Skaraborgs skog- och landskapsservice slår upp portarna i april och sedan öppnar de andra företagen kort därefter, säger Håkan Gustafsson, vd på Farmartjänst och berättar att han med glädje reflekterat över alla pågående projekt i Haggården.

– Det är en byggexplosion och jag tror den betyder jättemycket för Mariestad på sikt.

 • Carin Nilsson äger banorna i Mariesads padelarena medan Anders Peltola på Ymsen fastigheter ansvarar för byggnaden.
  Carin Nilsson äger banorna i Mariesads padelarena medan Anders Peltola på Ymsen fastigheter ansvarar för byggnaden. Foto: Charlotte Ferneman
 • Här ska Pandelcenter Mariestad stå färdig i mars nästa år.
  Här ska Pandelcenter Mariestad stå färdig i mars nästa år. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
 • De flesta av stadens byggprojekt sker i Haggården. Willys butikschef Roger Holmberg berättar att affärens yta ska utökas från 1 900 kvadratmeter till 2 500 kvadratmeter.
  De flesta av stadens byggprojekt sker i Haggården. Willys butikschef Roger Holmberg berättar att affärens yta ska utökas från 1 900 kvadratmeter till 2 500 kvadratmete… Foto: Charlotte Ferneman
 • Bredvid Willys ska Rusta anlägga sitt 106 varuhus i Sverige.
  Bredvid Willys ska Rusta anlägga sitt 106 varuhus i Sverige. Foto: Charlotte Ferneman/Arkiv
 • I Farmartjänsts nya lokaler läggs det fjärrvärme. Företagets vd Håkan Gustafsson meddelar att processen går enligt plan.
  I Farmartjänsts nya lokaler läggs det fjärrvärme. Företagets vd Håkan Gustafsson meddelar att processen går enligt plan. Foto: Charlotte Ferneman
 • Johan Johansson, fastighetsförvaltare, Per Richardson, låssmedsmästare på Vadsbolås samt företagets vd Bo Richardson ser fram mot nyöppning i kvarteret Hyveln.
  Johan Johansson, fastighetsförvaltare, Per Richardson, låssmedsmästare på Vadsbolås samt företagets vd Bo Richardson ser fram mot nyöppning i kvarteret Hyveln. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

Bo RichardsonCarin NilssonFarmartjänstHaggårdens industriområdeKatthavetNyheterPadelRoger HolmbergRustaVadsbolåsWillys

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare