Mariestad återinför covidteamet

Vård & omsorg | Coronaviruset
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Personal på ett äldreboende i Mariestad kommun har testats positiv för covid-19. Personen på bilden har inget med texten att göra.
Foto: Fredrik Sandberg/TT
Mariestads kommun har på torsdagsförmiddagen gjort en ny bedömning utifrån de skärpta coronarestriktionerna. Covidteamet återinförs. Rekommendation om att undvika besök på särskilda boenden gäller omgående.

– Vi går nu ut med skrivelse där vi önskar att man undviker besök på särskilda boenden i kommunen, säger Malin Wihlborg, avdelningschef vård och omsorg, på torsdagsförmiddagen.

Dessutom ska covidteamet i Mariestads kommun återinföras.

– Det är några saker som återstår men det ska komma igång under veckan, säger Wihlborg.

Personal med covid-19

Antalet covid-19-fall på äldreboenden ökar kraftigt i landet. I Mariestad har personal på ett äldreboende testats positivt, men ingen brukare har konstaterats smittad.

– Det är inte på ett särskilt boende, utan i hemvården. Personalen som är smittad och även de som testas är tagna ur tjänst, säger Malin Wihlborg, avdelningschef vård och omsorg.

Malin Wihlborg, avdelningschef vård och omsorg.X
Foto: Charlotte Ferneman

I onsdags införde Stockholms och Göteborgs stad besöksstopp på samtliga äldreboenden. Men beslutet är olagligt eftersom man inte kan förbjuda äldre att ta emot besökare i sitt eget hem.

– Det finns ingen lagstiftning som säger att vi i kommunerna kan stänga äldreboenden. Men man kan ge riktlinjer och önskemål, säger Malin Wihlborg.

– Man kan inte förbjuda äldre att ta emot besökare i sitt eget hem, säger Thomas Lindén vid Socialstyrelsen till DN.

Kan smittspåra

Hon är tydlig med att Mariestads kommun har följt de riktlinjer som finns hittills.

– De som kommit på bokade besök har fått skriva in namn och telefonnummer. Så vi har möjlighet att smittspåra.

Inför eventuellt nya riktlinjer från regeringen säger Malin Wihlborg att Mariestads kommun är redo.

– Det som är viktigt är att man har kontakt med sina anhöriga så länge det är möjligt men om smittspridningen ökar ytterligare i samhället, kan man nog inte se något annat råd än att stänga igen, säger avdelningschefen vård och omsorg.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.