Hoppa till huvudinnehållet

Förnyad oro för gruva vid Unden

Publicerad:
Nu planerar gruvmotståndarna att tända nya varningseldar runt Unden. Senast det skedde var i november 2017.
Nu planerar gruvmotståndarna att tända nya varningseldar runt Unden. Senast det skedde var i november 2017. Foto: Peter Söderberg

Boende vid sjön Undens södra udde är återigen oroliga för planerna på att öppna en gruva i området. Detta sedan företaget Euco Resources meddelat att man kommer att påbörja sökandet efter kobolt och andra metaller, så fort det nuvarande tillståndet förlängs.

– Det är otäckt. Jag vill absolut inte ha någon gruva här, säger Robert Löfstrand, som bor i det utpekade området.

För drygt tre år sedan gav Bergsstaten det australiska företaget European Cobalt rätten att undersöka förekomsten av värdefulla metaller i området söder om Unden. Bolaget bildade det svenska företaget Euco Resources, som övertagit tillståndet och som nu ansökt om förlängning med ytterligare tre år.

Boende runt sjön har varit motståndare till framtida gruvdrift och fick upp hoppet när inga undersökningar inleddes.

– Det kändes såklart skönt att ingenting hände och jag oroade mig inte lika mycket som tidigare, säger Robert Löfstrand som är en av de största markägarna i området.

"Det är väldigt viktigt att vi gör motstånd. Om det blir en gruva skulle folk tvingas flytta härifrån", säger Robert Löfstrand, här med dottern Ines.
"Det är väldigt viktigt att vi gör motstånd. Om det blir en gruva skulle folk tvingas flytta härifrån", säger Robert Löfstrand, här med dottern Ines.

Nu har Euco Resources ansökt om förlängning av undersökningstillståndet i ytterligare tre år, och har enligt P4 Skaraborg meddelat att man ska börja med systematisk provtagning.

Robert Löfstrands mark ligger på inmutat område, ytan där Euco Resources skaffat sig rätt att leta efter bland annat kobolt.

– Jag tycker det är hemskt att jag inte kan bestämma vad som ska hända med min egen mark. Jag har ingen aning om vad som kommer hända. Bristen på information är det värsta i den här historien, säger Robert Löfstrand.

Brinner för sjön

Nästa helg ska boende intill Unden manifestera mot Euro Resources planer genom att tända vårdkasar runt sjön.

– Det är väldigt viktigt att vi gör motstånd. Om det blir en gruva skulle folk tvingas flytta härifrån, för att inte tala om den skadliga inverkan på miljön, säger Robert Löfstrand.

Men vägen till att öppna en eventuell gruva är fortfarande lång. Det är stor skillnad på ett undersökningstillstånd och på att få de tillstånd och den finansiering som krävs för att kunna börja utvinna metaller.

Fullsatt möte om gruvplaner vid UndenGruva vid Unden het frågaVårdkasar i Åsebol

Artikeltaggar

EkonomiGruvaMiljöP4 SkaraborgTöreboda kommunUnden

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.