Klagomål till Ivo - Patient nekas personlig hygien

Vård & omsorg
UPPDATERAD:
PUBLICERAD:
Ett klagomål på den kommunal hemtjänsten har lämnats till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Enligt anhöriga ska personal bland annat förslagit patienten att den ska uträtta sina behov i blöja liggandes i sängen, istället för att få gå på toaletten.
Foto: Stina Stjernkvist/TT
Ett klagomål på den kommunal hemtjänsten har lämnats till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo). Enligt anhöriga ska personal bland annat förslagit patienten att den ska uträtta sina behov i blöja liggandes i sängen, istället för att få gå på toaletten.

Anhöriga till en rullstolsburen patient hos hemtjänsten i Mariestads kommun har påtalat flera missförhållanden. Dessa framfördes enligt klagomålsanmälan även direkt till hemtjänsten, men det blev ingen förbättring.

I klagomålet beskrivs att träningsprogrammet inte följts upp och att tandborstning samt duschning uteblivit under en tid. Dessutom tog det enligt anmälan flera månader innan patienten fick sitta på toalettstolen.

Efter ett möte om arbetsmiljön med chefer ska det ha förkommit hot om förändrade insatser för patienten. Vidare ska även rapporter i kommunens dokumentation inte ha stämt med verkligheten.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.