Lasses köksfönster - välbesökt av Torsös rådjur

Djur & natur
PUBLICERAD:
"Hej där! Har du något smarrigt till mig?", undrar nog rådjuret under en visit hos Lasse Eriksson på Torsö.
Foto: Privat
Livet på Torsö är bäst, det kan två lokala rådjur intyga. Särskild rekommenderar de Lasse Erikssons trädgård. Där serveras både äppelklyftor och morotsbitar och ibland får man en skiva osötat grovt bröd genom köksfönstret.

– Nästan varje gång jag går in i köket dyker ett rådjur upp utanför fönstret, säger Lasse Eriksson.

Torsöbon har alltid haft ett stort intresse för djur. Många år har han lagt ut äpplen och morötter i sin trädgård så att rådjuren kan ta för sig. Både i fjol och i år har två olika rådjur vågat sig så långt fram så att de äter ur Lasses hand.

– Jag prövade att lägga ut bitarna närmare och närmare huset, började lägga upp äppelklyftorna på fat och till slut kom rådjuret så nära att jag kunde klappa det på huvudet.

Processen tog honom minst en månad.

– De blir inte tama men de gillar maten.

En skiva grovt, osötat bröd säger rådjuret inte nej till.

Återkommande gäst

Lasse beskriver sin altandörr som i perfekt höjd att mata ifrån.

–Ibland får rådjuret en osötat skiva grovt bröd, det räcker med att jag vifta med den så kommer han fram och hämtar det.

Rådjuret som Lasse lockade till sig i fjol återkom till trädgården ända till slutet på mars. Hur länge årets bock, som precis tappat sina ogrenade horn, stannar i Torsöträdgården får tiden utvisa.

– Jag är så glad att han kommer varje dag. Jag tycker att det är häftigt med djur, säger Lasse som även fiskar mycket.

Ute till sjöss har han bevittnat och filmat både fiskgjuse, havsörn och simmande älgar på nära håll. För sina fyrbenta vänner i trädgården planerar han en särskild sak till senare i vinter.

– Jag tänkte bygga en liggplats till dem med halm och tak, säger entusiasten.

Så här jobbar MT med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.