Kreativ julkalender

Publicerad:
Julia Eriksson brukar göra egna paketkalendrar med små överraskningar till barnen. Treåriga Molly ser fram emot att få börja öppna.
Julia Eriksson brukar göra egna paketkalendrar med små överraskningar till barnen. Treåriga Molly ser fram emot att få börja öppna. Foto: Charlotte Ferneman

På den handbroderade väggkalendern hänger små paket på rad. Varje dag fram till jul får barnen Harley, Molly och Rambo var sin överraskning.

– Det är så uppskattat, säger mamma Julia Eriksson, som gör egna adventskalendrar.

I dag finns adventskalendrar att köpa med alla möjliga innehåll – leksaker, böcker, godis. Julia Eriksson tycker det är ännu roligare att göra sin egen variant.

– Det är så mysigt med nedräkningen till jul, barnen får gärna bli bortskämda då. De tycker att det är jätteroligt att få paket och ofta är det själva öppnandet som de gillar mest, säger hon.

Bruna påsar

Julias paketkalendrar har sett lite olika ut under åren. I fjol bestod den av bruna små papperspåsar som fästes med klädnypor längs snören som satts upp på en tegelvägg. I varje numrerad påse låg en överraskning.

– Det blev så stämningsfullt, konstaterar Julia, som själv hade paketkalender som barn.

Julia brukar börja planera för kalendern i god tid varje år. Förra året bestod varje "lucka" av en numrerad brun påse som var fäst på ett snöre med klädnypa.
Julia brukar börja planera för kalendern i god tid varje år. Förra året bestod varje "lucka" av en numrerad brun påse som var fäst på ett snöre med klädnypa. Foto: Charlotte Ferneman

Broderad kalender

I år består kalendern av farmor Margaretas handbroderade väggbonad, sedan Julia hittade det vackra handarbetet bland sina julprydnader. På bonaden finns 24 fastsydda öglor, en för varje dag, där Julia har knutit fast små paket eller godis i form av klubbor och polkagriskäppar.

– Det får inte vara för stora och dyra saker, tycker jag. Jag brukar samla på mig tiokronorsgrejer som klistermärken, julgransprydnader och engångstatueringar. Eller så kan man köpa något större och dela upp på flera olika paket.

Med lite kreativitet så behöver det inte bli så kostsamt, menar Julia.

Finns alternativ

– Du kan ju också ge en lite godisbit på vardagarna och ett paket på helgerna eller så kör du godis hela vägen fram till jul och nöjer dig med ett paket på julafton.

Då sparar man också tid på paketinslagning. För är det något som tar tid så är det förberedelserna. Julia la två-tre timmar på årets väggkalender.

– Till ett barn är det lätt, har du flera blir det mycket att slå in, så börja i tid, uppmanar Julia.

Årets paketkalender hos familjen Eriksson är en bonad som hennes farmor handbroderat. Små paket varvas med klubbor och polkagrisstänger.
Årets paketkalender hos familjen Eriksson är en bonad som hennes farmor handbroderat. Små paket varvas med klubbor och polkagrisstänger. Foto: Charlotte Ferneman

Artikeltaggar

adventskalenderInredningJulMariestadMera

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare