"Älgarås ska befrias - på sikt"

Publicerad:
Ordföranden i Det fira Sverige, Dan Eriksson, sträcker upp sig framför ett presentbord med gåvor till huset i samband med invigningen 2019. Foto: Malin Bring

I lite drygt ett och ett halvt år har Svenskarnas hus funnits i Älgarås. Under den tiden har byggnaden förvandlats från avdankad industrifastighet till välutrustad möteslokal för de egna föreningsmedlemmarna. På vissa tider är vanliga Älgaråsbor också välkomna.

Det andra reportaget om Älgarås framtid handlar om vad Det fria Sverige vill med Svenskarnas hus och Älgarås.

– Det var till viss del en slump att vi slog oss ner just i Älgarås. Vi ville hitta en lokal nära en större motorväg någonstans mellan Göteborg och Stockholm, säger Det fria Sveriges ordförande Dan Eriksson.

– Storleken på huset passade oss, och det ligger i ett område där många av våra medlemmar bor på ganska nära håll.

Intervjun görs på telefon; Dan Eriksson har ingen möjlighet att träffas personligen. Styrelsemedlemmen Magnus Söderman, som MT också talar med, svarar skriftligt på MT:s frågor. Söderman går dock med på att visa upp huset för fotografering en tidig morgon.

Nazistsympatier

I dag har Det fria Sverige, DFS, omkring 2 000 medlemmar på landsplan, uppger ordföranden. Hur många som finns i Älgarås vet han inte, kanske 15, gissar han.

DFS är långt ifrån Dan Erikssons och Magnus Södermans första extremnationalistiska projekt. Båda har en lång historia från olika konstellationer inom rörelsen. Dan Eriksson har bland annat suttit i styrelsen på det nazistiska partiet Svenskarnas parti, och Magnus Söderman har varit en frontfigur i Svenska motståndsrörelsen, som senare ombildades till NMR.

Hur kommer det sig att två herrar med den bakgrunden upprättar ett högkvarter i lilla Älgarås, där de enligt egen utsaga strävar efter att "vara en positiv kraft för lokalbefolkningen"?

Dan Eriksson ger den här förklaringen:

– För 20-30 år sedan var vi ett gäng ungdomar utan vuxna förebilder som kunde visa oss en väg framåt. Några gick in i våldsamma grupper och blev skinheads, andra delade ut flygblad och ägnade sig åt kortsiktigt politiskt tänkande, viket inte ledde någonstans.

Generationssträvan

Kanske kan DFS ses som en reaktion på grundarnas besvikelse över både våldsam aktivism och slitsamt politisk fotarbete.

– Nu satsar vi på att skapa en grund för kommande generationer att stå på. Det kommer att ta hundratals år att skapa det samhälle vi vill ha. Under tiden vill vi leva som vi lär och göra något bra för Älgarås, säger Dan Eriksson.

Ett lyckat exempel tycker han är när föreningen hjälpte några äldre Älgaråsbor att handla under pandemin i våras. Försöken att ta över kommunens bibliotek eller bygga ett utegym på kommunal mark misslyckades dock.

DFS fick sitt utegym till sist, fast på egen mark. Det är dock inte avsett för allmänheten.
DFS fick sitt utegym till sist, fast på egen mark. Det är dock inte avsett för allmänheten. Foto: Malin Bring

I det samhälle DFS vill bygga väljer svenskar frivilligt att segregera sig genom att enbart bo i närheten av andra (etniska) svenskar. Det kan bli nödvändigt för den egna tryggheten och överlevnaden i framtiden, menar ordföranden.

I en video från DFS, som handlar om att leva segregerat, tipsar Magnus Söderman om hur man kan börja praktisera det här i sin vardag redan nu. Gå över till andra sidan gatan om du möter en utlänning, sätt dig inte bredvid en främling i bussen, handla enbart i helsvenska affärer, är några av hans förslag.

Flytta till Älgarås

Bygg ett samhälle med dina egna, manar Söderman också i videon, eller börja fundera på att flytta.

Frågan är dock hur det går med uppmaningarna att få DFS-medlemmar att flytta till Älgarås.

– Vi uppmanar hela tiden våra medlemmar att de ska flytta hit, sa styrelseledamoten Daniel Frändelöv i maj i år, i en intervju med den DFS-vänliga sajten Exakt24.

Men det tonar Dan Eriksson ner:

– Vi är ingen nybyggarrörelse, vi försöker inte få en massa folk att flytta hit. Det är en möjlighet bara, inget självändamål.

På frågan hur många familjer som flyttat till Älgarås hittills svarar han fyra. Två av dem sitter i styrelsen.

Magnus Söderman tar en liten paus i caféavdelningen på Svenskarnas hus efter att ha förevisat biblioteket och butiken.
Magnus Söderman tar en liten paus i caféavdelningen på Svenskarnas hus efter att ha förevisat biblioteket och butiken. Foto: Malin Bring

Storslagna planer

– Vi har storslagna planer för Älgarås, men dem kan vi inte avslöja nu. Men det är vi som har rätt! säger Magnus Söderman under den morgontidiga fotorundvisningen i huset.

– Europa ska befrias, Sverige ska befrias och Älgarås ska befrias! fortsätter han.

– Det finns väl många små sekter som haft så storstilade planer under årens lopp? invänder MT skeptiskt.

Magnus Söderman finner kommentaren upprörande, far upp från sin stol och marscherar iväg.

– Du kan gå nu! Gå härifrån! dundrar han.

Det korta fotobesöket hos DFS är därmed över.

Källor: Nationalencyklopedin, Sveriges Radio, TT med flera.

FOTNOT: Enligt Nationalencyklopedin syftar ordet sekt på en religiös grupp med avvikande åsikter, eller en mindre, politisk ytterlighetsgrupp.

Artikeltaggar

ÄlgaråsNyheterPolitikTöreboda kommun

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.

Läs vidare