Hoppa till huvudinnehållet

Katalysator-stölderna ökar lavinartat

Publicerad:
Reporter Per Warvlin
Per Warvlin
per.warvlin@mariestadstidningen.se
Gunnar Karlsson i Käckestad upptäckte stölden i lördags när hans syster kom förbi med hans bil som hon lånat. Det visade sig att katalysatorn var bortsågad.
Gunnar Karlsson i Käckestad upptäckte stölden i lördags när hans syster kom förbi med hans bil som hon lånat. Det visade sig att katalysatorn var bortsågad. Foto: Charlotte Ferneman

Gunnar Karlsson i Käckestad är en av de som drabbats av katalysator-tjuvar.

Stölden skedde vid Vasavägen.

– Min syster hade lånat min bil. När hon skulle köra till jobbet i fredags morse lät det bedrövligt. Vi upptäckte sedan att katalysatorn under bilen var bortsågad, säger han.

Ett flertal stölder av katalysatorer från bilar i Mariestad har polisanmälts den senaste tiden – och det är tydligt att stölderna utförs av proffs.

I katalysatorerna finns nämligen dyrbara metaller som platina, palladium och rodium – vilket kan inbringa fina pengar på den internationella marknaden.

Katalysatorn ska rena avgaserna som bilen producerar. I den finns dyra ädelmetaller som är nödvändiga för den katalytiska avgasreningen.
Katalysatorn ska rena avgaserna som bilen producerar. I den finns dyra ädelmetaller som är nödvändiga för den katalytiska avgasreningen. Foto: STIG ADOLFSSON/ARKIV

Internationellt

Polisen misstänker att internationella brottsnätverk ligger bakom de flesta brotten. Den största mängden av stöldgods förs utomlands, för att sedan demonteras och utvinna ädelmetaller.

Men det kan även finnas "lokala specialister".

I Karlskoga greps nyligen två personer som upptäcktes stjäla katalysatorer. Männen i 45-årsåldern har dömts för stöld vid Örebro tingsrätt till villkorlig dom respektive skyddstillsyn med deltagande i Kriminalvårdens kriminalitetsprogram.

Den ena mannen förekommer under 34 avsnitt i belastningsregistret sedan 2004. Han dömdes i oktober 2018 av Göta hovrätt för grovt häleri till fängelse i ett år och fyra månader.

Stefan Thorén fick tre katalysatorer stulna på baksidan av däckverkstaden.
Stefan Thorén fick tre katalysatorer stulna på baksidan av däckverkstaden. Foto: CHRISTER LUND/ARKIV

Stefan Thorén, platsansvarig vid Däckia i Mariestad, kan berätta om stölder vid verkstaden. Mellan 19 och 20 november stals katalysatorer från tre fordon vid Blombergsvägen

– De snodde katalysatorer från bilar här på baksidan. Det är förmodligen ligor som härjar och har detta som levebröd. De har nog järnkoll på var bilarna med dyraste katalysatorerna finns, säger han luttrat.

Hur fort monterar de bort en sådan här bildel?

– Stölden tar inte många minuter. De bara glider under bilen med pannlampa och batteridriven tigersåg, säger Stefan som nyligen också blev av med fyra nya vinterdäck som lämnats utanför verkstaden.

Hur mycket kan en begagnad katalysator kosta?

– Det kan vara allt mellan 500 och 5 000 kronor, kanske ännu mer.

– Man blev faktiskt lite matt när katalysatorn var borta, berättar Gunnar.
– Man blev faktiskt lite matt när katalysatorn var borta, berättar Gunnar. Foto: Charlotte Ferneman

Polisanmälda

Flera andra katalysator-stölder är polisanmälda:

En stöld skedde vid Hamngatan mellan 24-25 november där en bil stod uppställd vid allmänna parkeringen. Upptäckten gjordes när bilen lät mer än vanligt vid starten.

En bilägare vid Prebendegatan blev bestulen på bilens katalysator natten till 27 november. Stölden skedde mellan ett på natten till sex på morgonen.

– Det var tydligen andra gången sedan i juni som bilägaren blev av med en katalysator. Verkstadspersonalen som tittade på bilen påpekade att det var ett proffsjobb, säger Henrik Karlsson, stationsbefäl vid Mariestadspolisen.

Var vaksam

Polisen menar att det finns anledning att vara extra vaksam för den här typen av brott och vara uppmärksam på okända personer och fordon som rör sig i stan.

Gunnar Karlsson i Käckestad upptäckte stölden i lördags när hans syster kom förbi med bilen. Han kröp under och kollade varför den lät så bedrövligt – och förväntade sig ett förmodat läckage på ljuddämparen.

– Det blev faktiskt en liten chock och jag blev riktigt matt när jag såg vad hänt. Katalysatorn var bortsågad snyggt och prydligt med fina snitt, förmodligen med en batteridriven tigersåg. Det är utfört av någon som kan sitt jobb och det går nog väldigt fort.

– Min bil var en Mitsubishi Galant av 2001-års modell. Det är en GDI och utrustad med, vad jag förstår, en extra dyr katalysator, förklarar Gunnar som är luttrad av alla stölder.

– Det finns inte mycket man får ha i fred längre. Nu är det där här de är ute efter, en annan dag något annat.

Artikeltaggar

Brott & blåljusKäckestadStölder

Så här jobbar Mariestads-Tidningen med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.